Рекордна глоба наложи ЕК на Intel

Европейската комисия глоби Intel с рекордните 1,06 милиарда евро за недобросъвестна конкуренция.

Според вчерашното изявление на ЕК, най-големият производител на процесори е ощетил потребителите в Европа чрез преднамерено изтласкване на конкуренти от пазара в продължение на много години.

Intel е плащал на производителите на компютри да отлагат или отменят планове за пускане на продукти, в които се използват чипове на конкурента AMD. Освен това компанията е предлагала незаконни и тайни отстъпки на производителите на РС, за да ползват само нейни чипове.

Европейската комисия твърди също така, че корпорацията е плащала на големи търговски вериги, за да поставят на щандовете си само компютри с нейни чипове.

ЕК постанови Intel да прекрати незабавно даването на незаконни отстъпки и други подобни практики. Глобата от 1,06 милиарда евро е рекордна в историята на Комисията, налагана на една компания.

„Intel силно възразява срещу това решение. Абсолютно никаква вреда не е нанесена на потребителите. Ще обжалваме”, заяви Пол Отелини, президент и главен изпълнителен директор на Intel, във връзка с решението на Европейската комисия.

„Intel никога не продава продукти под стойността”, каза още Отелини по повод обвинението за незаконни отстъпки.

Коментар