Майкрософт подсили ОЕМ канала за дистрибуция на софтуер

Майкрософт предприе важна стъпка към разширяване на канала за разпространение на продуктите си у нас. Софтуерната компания подписа договор за ОЕМ дистрибуция с Асбис България, основен доставчик на компоненти за асемблаторите.
Асбис получава лиценз да снабдява със софтуер и хардуер на Майкрософт фирмите за асемблиране на компютри в България и Европейския съюз. Споразумението обхваща целия спектър от продукти на компанията, вкл. операционните системи Windows, пакетите Office и Windows Server, стана ясно на пресконференция в София.
Майкрософт работи с още два дистрибутора на пазара у нас – Поликомп и БиЕмДжи, като всичките й партньори имат различни профили. Компанията преговаря и с голям доставчик на асемблирани компютри за крайни клиенти, който също се очаква да получи директен достъп до нейните продукти, съобщиха представителите на Майкрософт.
От партньорството с Асбис очакваме по-добро обслужване на крайните клиенти при асемблаторите на компютри”, коментира сделката Огнян Киряков, директор на Майкрософт България. Именно асемблаторите са основни клиенти на дистрибутора, който се наложи на пазара като “one stop shop” доставчик на всички необходими компоненти за изграждане на компютърни системи.
Потребителите ще бъдат насърчавани да си купуват компютри с инсталирана операционна система. Това предполага, че системите са тествани предварително за работа с Windows и ще бъдат по-стабилни във функционално отношение.
Сигурността също е на по-високо ниво, когато софтуерът е легален и се йпдейтва редовно, посочи Огнян Данчев от Майкрософт България, който отговоря за ОЕМ партньорствата на компанията. Проучванията сочат, че вирусните и други кибер атаки засягат най-често компютрите с нелицензиран софтуер, тъй като той не се обновява редовно с ъпдейтите за сигурност.
Партньорството на Асбис с Майкрософт се задълбочава в световен мащаб, коментира Митко Топалов, регионален мениджър на дистрибутора. И досега Асбис, като част от един голям международен дистрибутор, е доставяла у нас продукти на Майкрософт. Но официализирането на партньорството между двете компании на българския пазар ще осигури достъп на Асбис до програми на Майкрософт, от които асемблаторите и респ. крайните клиенти ще могат да извлекат по-големи ползи.
Договорът с Асбис е инвестиция на Майкрософт на българския пазар, каза Огнян Данчев. Тя се изразява в маркетингова помощ, обучение и, не на последно място, в по-добри цени на продуктите, които дистрибуторът доставя на асемблаторите.
Като обем на продажбите, Асбис ще преследва една трета от пазара на Майкрософт у нас, обяви Митко Топалов. В световен мащаб 13% от приходите на дистрибутора идват от софтуер. В България делът на софтуера в бизнеса на Асбис е по-малък, но се очаква да се повиши в резултат на партньорството с Майкрософт.

Коментар