Продажбите на нетбуци намаляха с една четвърт

Продажбите на нетбук компютри в света са намалели с 26% през първото тримесечие на годината, по данни на DisplaySearch.
В периода януари-март са продадени 5,9 милиона броя нетбуци. От тях 45% са намерили пазар в региона EMEA, а 26% – в Северна Америка.
Лидер на пазара е Acer с 1,8 милиона продадени устройства през първото тримесечие.
Следва Asus, която е пласирала 0,9 милиона броя. Трета е НР с 0,7 милиона продадени нетбуци.
По-рано тази седмица Intel, основен доставчик на процесори за нетбуци, обяви, че при някои търговци са върнати 30% от продадените устройства. Компанията отдаде това на заблуждаващата реклама, че нетбуците са ноутбуци.
Като цяло, пазарът на лаптопи и нетбуци възлиза на 30,3 милиона броя през първото тримесечие, което означава спад от 25% спрямо предходния отчетен период – Q4″08, когато са били продадени 40,2 мелиона броя.
Най-голям доставчик на мобилни компютри е HP с дял от 24,1% от пазара. През първото тримесечие компанията е продала 7,3 милиона лаптопи и нетбуци.
Второ и трето място заемат Acer и Dell, които имат дялове съответно 18,8% (5,7 млн. броя) и 14,2% (4,3 млн.), сочат данните на DisplaySearch.

по темата: „Продажбите на нетбуци намаляха с една четвърт”

добавете коментар...

  1. коко

    Е как няма да намалеят. Самият бум беше предизвикан от възможността да си вземеш пълноценна машина за интернет, чат и работа с офис приложения за малко пари. С течение на времето цената на нетбуците се повиши поради добавянето на модули типични за лаптопите (твърд диск, голям екран, оптично устройство..) -> те станаха лаптопи

Коментар