РС пазарът ни най-слаб от три години насам

Пазарът на персонални компютри в България отбеляза най-лошия си резултат от три години насам през първото тримесечие на 2009-а, по данни на IDC.
Броят на продадените РС е нараснал само с 3,5% за периода, а приходите са се увеличили с 13,7% на годишна база.
Изненадващо, ноутбуците имат най-голяма "заслуга" за спада на целия пазар. Продажбите на портативни РС са нараснали едва с 1,3% през първото тримесечие на 2009-а, в сравнение с 58,3-процентния ръст през четвъртото тримесечие на миналата година, отбелязва IDC.
Същевременно, ценовият натиск върху десктоп компютрите е довел до увеличаване на продажбите с 5,9%. Големият печеливш през тримесечието е сървърният x86 сегмент, където IDC отчита 16.9% ръст.
Трите водещи доставчици – HP, Acer и Toshiba – общо държат една трета от всички продажби на PC.
Слабата икономическа среда, довела до намаляване на покупателната способност на крайните потребители и бизнеса, ограничава ръста на РС пазара.
Мини ноутбуците, конкуренцията между производителите, намаляването на цените и след-коледните промоции не са били достатъчни, за да се превъзмогне кризата през пръвото тримесечие, коментира Евелин Стоев, анализатор от IDC България.
Най-малко засегнати през тричмесечието са били сегментите на домашните потребители, малките и средни фирми. С приближаване на изборите и неяснотата около тях, РС бизнесът ще среща все по-големи трудности, в резултат на намаляване на покупките както от консуматорския, така и от комерсиалния сегмент.

Коментар