Трима интернет кандидати на изборите

За първи път откакто възникна интернет, мрежата ще се превърне в средство за правене на политика в България. Това стана, след като в предстоящите избори за Европейски парламент са издигнати 3 кандидатури, известни преди всичко с активността си по интернет и разчитащи основно на интернет за промоция на идеите си. Кандидатурите са на различни партии, което очертава интересна конкуренция.
Атанас Чобанов е вече сигурният №5 в листата на „Синята коалиция”. Според социологическите проучвания, тя е най-напред измежду всички партии, излъчили интернет кандидати. Чобанов е български емигрант, живеещ в Париж. От години е активен обществено, извън политиката, с изяви чрез граждански инициативи и публикации в медиите.
Преди да се включи към „Синята коалиция”, Чобанов се опита да се регистрира като независим, но не успя, поради доста тежката процедура по събиране на подписи и невъзможността такива да се събират през интернет. Нещо, което вероятно ще се опита да промени, ако се издигне в политиката. Неговата кампания е насочена към българите в чужбина.
Известният интернет активист Богомил Шопов се явява под №6 в Партия „Зелените”. Той също имаше идея да опита като независим, но не успя. Шопов е добре познат с борбата си за свобода на информацията в интернет и е противник на всякакви опити за ограничения.
Той е и един от активистите, които се пребориха за това МВР да не може безконтролно да подслушва в интернет. Шопов има активност и зад граница – той участва в съпротивата срещу опитите прекомерни интернет регулации да се наложат на европейско ниво.
Третият кандидат е основателят на проекта „Българска Интернет Партия” Добри Божилов. Тази партия, която все още е в процес на създаване, се включи в изборите като коалиционен партньор на Партия „Ред, Законност и Справедливост”. Като професионална история, Божилов е работел основно като журналист в компютърни и икономически медии, а от няколко години развива бизнес в интернет. Политическата му активност е основно в създаване на виртуалната партия, за която той твърди, че има около 1600 члена.
Шансът на този кандидат да бъде избран може би е най-малък – Божилов заема позиция №17 в РЗС, което прави избирането му доста невероятно. От промоцията, която той извършва чрез сайта си, става ясно, че разчита основно на преференциалното гласуване, което при добър резултат позволява на произволен участник в листата да измести водача.
Тримата кандидати – макар и да са от различни партии, сега ще работят фактически на обща „нива”. Това е „нивата” на превръщането на интернет в средство за правене на политика. Така както Мрежата стана място за правене на бизнес и дори – място за живот на много хора, е логично постепенно тя да се превърне и в обект на политиката. До сега това не се е случило и може би като страна закъсняваме в тази посока.
Самото издигане на интернет кандидати обаче вече променя ситуацията и какъвто и да е резултатът от самите избори, факт е, че интернет получава още една нова роля в обществото.

по темата: „Трима интернет кандидати на изборите”

добавете коментар...

  1. Добри Божилов

    Добре е, че някой обръща внимание и на по-задните места в листите. При системата на гласуване реално няма значение кой къде е. Избирателят може да направи всеки първи. Позиция 17 при РЗС е избрана от мен самия – аз я поисках като последна, именно с цел тест на преференциалното гласуване.

    След изборите, очаквам всички Интернет кандидати в Българската Интернет Партия, където им е мястото… :-)))

  2. TechNews.bg

    Богомил Шопов ! давай !

  3. Атанас Чобанов

    И от мен браво.

  4. Богомил Шопов

    Благодаря за чудесния анализ.

Коментар