AVG отваря международен изследователски център

Компанията за сигурност AVG Technologies обяви отварянето на международен изследователски център в Бърно, Чешката република. AVG Malware TRAP Centrum (M-TRAP – Malware Trending, Reporting, Analysis, and Prevalence – отклоняване, докладване, анализ и предотвратяване на малуер) събира и анализира информация за малуер и как той се разпространява в интернет, съобщи Бизнес Софтуер Дистрибутор.
Инструментите за социални мрежи все повече отварят риск от атаки чрез малуер. Много по-лесно от когато и да било е по невнимание да потребителите да разпространят червеи в компютрите на приятелите си.
Но не само сайтовете за социални мрежи са подложени на риск – компютърната периферия също е под прицел. Изследователите са идентифицирали мрежа за кибер шпионаж, дублирана Ghostnet, която е способна да поеме пълен контрол върху заразените компютри – включително търсенето и изтеглянето на определени файлове и управлението на прикрепените устройства като микрофони и уеб камери.
Сега е по-важно от всякога да се търсят тези заплахи преди да са станали голям проблем, посочиха от AVG.
Изследователите на M-TRAP стартират малуера под условия на карантина и получават данните чрез 80-те милиона потребители на AVG по света. Те наблюдават поведението и бързината, което им позволяват да създават лекарство срещу малуер.
M-TRAP ще търси взаимовръзки, за да открива и предотвратява разпространяването на малуер. Наблюдаваме увеличаване на малуера, който се цели в сайтовете за социални мрежи и ние ще използваме резултатите от изследването, за да разработим нови технологии за настоящата и ефективна борба срещу тези компютърни заплахи”, каза Карел Облук, главен технически директор на AVG Technologies и инициатор на проекта.
Екипът на AVG Malware TRAP Centrum се състои от петима ИТ професионалисти. Изследователският център M-TRAP работи заедно с Факултета по информационни технологии (ФИТ) на Технологичния университет в Бърно.
Центърът в Бърно е един от трите изследователски центъра на AVG Technologies, посветени на откриването на зловреден код.

Коментар