Edge не може да се трие, оплакват се потребители

Новият браузър на Microsoft е бърз и функционален, но и агресивен за някои потребители
(снимка: Microsoft / Twitter)

Edge, фирменият браузър на Microsoft, който е интегриран в Windows 10, има агресивно поведение и дори не е възможно да бъде изтрит, оплакаха се потребители след последните промени, свързани с приложението.

Публикация на The Verge по темата цитира редица потребители, които се жалват от агресивната политика на Microsoft по отношение на браузъра Edge. Те са недоволни от твърде натрапчивия и авторитарен начин за внедряване на Edge.

Наскоро Microsoft пусна актуализация на операционната система Windows, която автоматично инсталира нова версия на браузъра Edge, базирана на енджина на проекта Chromium – на него стъпват Chrome и много други браузъри.

Методите на Microsoft за налагане на Edge се сравняват с тактиката за разпространение на програми-изнудвачи, шпионски софтуер и софтуер с натрапчива реклама. Стандартното оплакване се свежда до това, че потребителят получава Windows приложение, което никога не е искал:

 • браузърът се включва незабавно сам;
 • опитва да убеди потребителя да изостави Chrome, без ясен начин за отказ; прозорецът не може да бъде затворен или пропуснат;
 • автоматично се фиксират икони на Edge на работния десктоп и панела със задачи;
 • игнорират се предишните предпочитания на потребителя по отношение на браузърите.

Нещо повече, потребителите се оплакват, че не могат да изтрият Edge от системата. Задължителният ъпдейт са получили дори и потребителите на Windows 7 и Windows 8, а не само тези на Windows 10.

По-рано пък се появиха информации, че задължителната браузърна актуализация на Windows 10 забавя работата на компютъра.

Коментари по темата: „Edge не може да се трие, оплакват се потребители”

добавете коментар...

 1. Ивелин Йорданов

  И какво му е на едгето ? Едно дърво и бой по канчето на всички недоволни. Това ли ви е проблема ? Всичко друго ви е наред та проблема ви е браузъра ? Я бегом марш . Въшльовци !

 2. Ано

  Не го фали, пак ще се окаже няква майкрософстка буклущина.

 3. Saevar

  до Беров,

  пич, аз хрома е първото нещо което махам от тела като го пусна за първи път, само къстъмизиран firefox ползвам а всичкото Гугъл апп е в deny листата на firewall-а ми….

 4. Беров

  А от андроида и тъпите му програмки които не можеш да разкараш не мрънкате. Нали? Я деинсталирайте Хрома от телефоните си?

 5. Кроки

  Без да ме пита се инсталира- така правят зловредните програми. Без да пита стана браузър по подразбиране. И това ако не е агресивно поведение кое ли ще е!

 6. Бай

  Ами минете на Linux. Кво има да се занимавате с тоя спрял Windows?

 7. дедо

  Я изтрийте приложенията на Гооглето от Андроид!

 8. Фофу

  **************

  Първо Edge като апликация не би трябвало да се “трие”. Най-близкото би било деинсталиране.

  “браузърът се включва незабавно сам” – е ако има дух вселил се в компа може. Да викат разни ловци на духове да справят.
  “опитва да убеди потребителя да изостави Chrome, без ясен начин за отказ” – това не знам ой къде гое виждал. Аз не съм, въпреки, че съм на комп с Вин межу 10 и 14 на ден.
  “автоматично се фиксират икони на Edge на работния десктоп и панела със задачи” – това доклото се рзбира е въпрос на броузър по подразбиране.
  “игнорират се предишните предпочитания на потребителя по отношение на браузърите” – това пак е от компетенцията на ловци на духове.

 9. Бял негър

  Мрън, мрън.

Коментар