Intel Xe – какво се крие в интегрираното GPU на Tiger Lake

Графиката Intel Xe получава добри отзиви в тестовете за производителност
(снимка: Tim Herman/Intel Corporation)

Intel обяви наскоро линия 10-нм процесори Tiger Lake с интегриран графичен блок (GPU), известен като Intel Xe. Информациите за него са оскъдни, но инсайдер разкри част от характеристиките на GPU-то, за което се твърди, че има производителност като тази на Nvidia GeForce MX350.

Инсайдер с псевдоним rogame в Twitter е забелязал в базата Geekbench 4 тест на Tiger Lake процесора i7-1165G7, който разкрива характеристиките на неговата графична подсистема. Оказва се, че GPU-то Intel Xe има 96 изпълнителни блока и 768 потокови процесора, а честотата му е 1,3 GHz.

Публикации по-рано в интернет приписваха същите параметри на Intel Xe GPU, интегриран в Core i7-1165G7. Актуалната публикация на rogame потвърждава известните вече характеристики на графичния блок.

Същевременно, инсайдерът сравнява производителността на GPU-то на Core i7-1165G7 с тази на Nvidia GeForce MX350 и доказва, че те са практически еднакви в при теста OpenCL.

Разбира се, не могат да се правят еднозначни изводи от резултатите в OpenCL, но дори и вградената графика Intel Xe на процесорите от линията Tiger Lake да отстъпва на дискретна карта GeForce MX350, то разликата е незначителна.

Коментар