Пазарът на GPU: обеми, печеливши и губещи

Пазарът на графични процесори остава устойчив и дори показва потенциал за по-нататъшен растеж (снимка: CC0 Public Domain)

Световният пазар на графични процесори (GPU) показа ръст от 1,8% през второто тримесечие на 2024 г., според нов доклад на изследователската компания Jon Peddie Research (JPR). Nvidia засилва позицията си на лидер, увеличавайки дела си с 2%. 

През второто тримесечие на 2024 г. са доставени около 70 милиона графични процесора, което говори за забележимо съживяване на пазара. Въпреки глобалните икономически трудности, пазарът на GPU остава устойчив и дори показва потенциал за по-нататъшен растеж, сочат прогнозите на анализаторите за следващите години.

Особено впечатляващ е ръстът в доставките на графични процесори за настолни компютри (PC), който е 11% на годишна база. Очаква се този сегмент да расте средногодишно с 4,2% между 2024 г. и 2026 г., като до края на разглеждания период броят на използваните GPU може да достигне впечатляващите 3,3 милиарда единици.

Важен момент в прогнозата на JPR е задържането на значителен дял от дискретните графични карти. През следващите пет години около 23% от компютрите ще бъдат оборудвани с дискретни GPU. Годишният ръст на доставките на GPU, обхващащи всички платформи и типове процесори, е 16%.

В същото време се наблюдава различна динамика в отделните пазарни сегменти: например, доставките на GPU за настолни компютри са се увеличили през второто тримесечие с 21%, докато за лаптопи – само с 13%.

„Скокът в доставките през второто тримесечие беше приятна изненада за нас. Пазарът изпитва колебания от няколко години, опитвайки се да намери ритъм и стабилност. Предвид всички настоящи сътресения – от търговските войни до пандемията и политическите кризи – е малко вероятно да се очаква така наречената нормалност в близко бъдеще”, коментира д-р Джон Педи, президент на JPR.

Разпределението на пазарните дялове на GPU сред основните играчи също търпи някои промени. За три месеца AMD леко увеличава дела си с 0,2%. На този фон Nvidia засилва позициите си, добавяйки 2%, докато делът на Intel намалява с 2,1%.

Важно е да се отбележи, че тези данни вземат предвид както дискретните, така и интегрираните графични процесори, което обяснява стабилната позиция на Intel на пазара като цяло.

JPR публикува и някои интересни данни, характеризиращи текущото състояние на GPU индустрията:

  • Общото използване на GPU (включително интегрирани и дискретни GPU в компютри, лаптопи и работни станции) достига 120%, което е с 6,7% повече от предходното тримесечие.
  • Пазарът на компютърни чипове спада с 4,6% на тримесечна база, но се повишава с 10,7% на годишна база.

Данните подчертават сложна и противоречива пазарна динамика, с тримесечни колебания, преплетени с обща възходяща тенденция. Краткосрочните икономически затруднения може да обяснят тримесечния спад в доставките, но ръстът на годишна база показва по-дългосрочна положителна тенденция за GPU индустрията.

Коментар