Идва ново поколение усъвършенствани фотоволтаици

Ново поколение фотоволтаични технологии ще съчетае повишена ефективност с подобрена достъпност (снимка: CC0 Public Domain)

Фотоволтаиците претърпяха забележителен напредък през последните години. Традиционните фотоволтаични клетки, базирани на силиций, отдавна са крайъгълният камък на технологията, но стремежът към повишена ефективност, достъпност и гъвкавост сега обещава възход на ново поколение, усъвършенствани фотоволтаици.

Нарастващото търсене на енергия по света, съчетано с неотложната необходимост от смекчаване на изменението на климата, подчертават важността на инвестициите в създаване на нови, модерни фотоволтаици. Развитието на авангардни фотоволтаични технологии може значително да подобри начина, по който си осигурява възобновяема енергия.

Подобрена ефективност

Усъвършенстваните фотоволтаични технологии обещават повишени нива на ефективност в сравнение с конвенционалните слънчеви клетки. Основните подобрения тук идват от иновациите в материалите.

В момента на работната маса в лабораториите и фирмите стоят нови видове фотоелектрични системи, като например перовскити, органични фотоволтаици и тандемни слънчеви клетки. Всички те носят голям потенциал и обещават да надминат ограниченията на ефективността на традиционните силициеви фотоволтаични системи.

Този скок в ефективността се изразява в увеличено производство на енергия от същата повърхност, което води до оптимизиране на производството на възобновяема енергия.

Оптика за фотоволтаика

Значителна част от иновациите в света на фотоелектричните системи идва от оптичните елементи, които подпомагат работата на клетките. На тази арена също има множество разработки, като се започне от антирефлексното соларно стъкло, с което се покриват слънчевите панели, и се стигне до различните видове специални оптични покрития за усилване на поемането на слънчева енергия.

Тези нови панели се състоят от малки или не толкова малки куполни или пирамидални елементи, подредени едни до други, така че да концентрират повече светлина върху клетката и да улавят страничната, разсеяната светлина, попадаща под ъгъл върху соларния панел.

Разнообразие и адаптивност на дизайните

Усъвършенстваните фотоволтаици предлагат разнообразен набор от материали и дизайни, което позволява гъвкавост при прилагането. Фотоволтаици, разработени специално за крайпътни инсталации, могат да заместят сегашните шумоизолиращи бариери покрай магистрали и ЖП трасета.

Вертикални фотоволтаици могат да събират двойно повече енергия, „хващайки“ слънчевите лъчи от рано сутрин до късно вечер. Прозрачни слънчеви клетки могат да се интегрират в прозорци и покрития на оранжерии. Гъвкави соларни клетки могат да се вграждат в покритията на автомобилите.

Подобни иновации позволяват интегрирането на генерирането на слънчева енергия в различни среди, увеличавайки потенциала му за широко разпространение.

Ефективност на разходите

Въпреки че първоначалните инвестиции в усъвършенствани фотоволтаици може да изглеждат големи, текущите изследвания и разработки имат за цел да направят тези технологии икономически жизнеспособни.

При вземането на решение следва да се гледа и дългосрочната рентабилност, като новите разработки обещават бъдеще, в което усъвършенстваните фотоволтаични системи стават по-достъпни, намалявайки общите разходи за възобновяема енергия.

Коментари по темата: „Идва ново поколение усъвършенствани фотоволтаици”

добавете коментар...

  1. Buney

    Том прав си, за жалост..

  2. Кайши

    От над 10 години ползвам волтаици, без да знам кво е това софтуер. Значи, че май може🤔

  3. Peshak

    🙂

  4. Peshak

    🙂

  5. Peshak

    Мила, родна картинка.

  6. Anonymous

    Кви пирони марш обратно в краварника чифтокопитни

  7. Шибалит

    Ти имаш ли си представа от АЕЦ?Не пиши глупости като не разбираш!

  8. Васил

    Дори да са идеални фотоволтаиците или други съвременни технологични устройства имат специфичен софтуер без който не може.Това е номерът, плащаш – апгрейдваш. Каде е автономията и независимостта? Ако продаваш тока, цената друг определя. Вътре си винаги, но после го разбираш. И все пак заден няма!

  9. Том

    Като толкова ви влече политиката, защо не си извадите главата от газъ, и проумеете една проста истина: Алчността е повсеместна, генетично заложена. Но на запад тя избива под формата на свръх производство и презадоволяване. А на изток – в териториална експанзия, плячкосване и война!

  10. Том

    Браво Иване! Присъединявам се.

  11. Том

    Имам приятел, който вече 10 г. не си купува нов телевизор, защото в момента в който го купи, щял да излезне по-нов…

  12. Киро

    Евроатлантически тъпанар недоправен….

  13. Патриот

    Така си е! И въпреки всичко отново и отново напъваме за това скапано €

  14. Петкан

    Точно там е и проблема!

  15. Anonymous

    Сега и нашите са като тях.

  16. Anonymous

    Така е ,Михайлова,Кунева ,помните ли ги.Предателки

  17. Тошо

    Следващото поколение ще са още по добри.

  18. Петкан

    Развитието на фатоволтаиците е и чудесно и обезсърчаващо.Слагаш ги след много бюрокрация,влагаш добра сума пари и след година,две са остаряли.

  19. Елка

    Сигурен ли си,че не е имало причини?Руските АЕЦ ове са с остаряла технология и опасни не само за нас,а за Европа,Азия и Африка.Ние сме малка държава и АЕЦ даже не ни трябва.И без това по време на социализма продавахме ток на съседите по евтин от този,който плащахме ние!Не вярвам Франция да разчита на нас да забогатее!А и колкото приятелки имах,които работеха в АЕЦа,се разболяха от тумори!

  20. Anonymous

    Браво

  21. Бойко

    Що за облъчен субект трябва да си за да го обръщаш на политика. Най- големия производител в света на фотоволтаици е Китай.

  22. аз

    в DE децата ми си сложиха фотоволтаици на покрива 40 000 евро,и много документи за включване в енергопреносната мрежа на държавата от м.март чак сега сколасаха с монтажа,документацията още се бави,бюрокрация.

  23. Иван

    Веднага наскачаха платените проруски тролове и започнаха да плюат Запада.Ами вашите господари и пирони не могат да си произведат.

  24. Dimitar Popov

    Западняците винаги са били подли и алчни!Спомнете си как тези мръсници французите, без никакви технически причини ни накараха да затворим 4 реактора, за да могат те да ни продават ток от ядрената централа, която строят в Румъния!Нищо добро не може да се очаква от тях!Но нашите помияри, срещу жалки подаяния се съгласяват с всичко, което им кажат!

  25. Тошо

    Така е! Но преди 20 год. не знаехме че западняците са долни и алчни ….. сега се разбра и доказа !Но и по големи “ери”на алчността са се погубили .

  26. Валентин Вълчев

    Много добре звучи но… от лабораторията до пазара се оказва дълъг пътя за Европа и Америка. Ама за Китайците не е. Ама там пък друг проблем… ще им тряснат мита. Като за електрическите коли. Уж да пазим природата ама само ако си купувате коли от Европейски или Американски фабрики.

Коментар