Студент твърди, че е създал пълноценен процесор за две седмици

Разработката на чипове е поле, в което се изявяват и талантливи студенти
(снимка: CC0 Public Domain)

Студент от Университета на Пенсилвания се похвали, че е създал пълноценен централен процесор (CPU) само за две седмици. Сега талантът работи върху собствен графичен процесор (GPU).

Докато Intel, AMD, Apple и други компании харчат милиарди долари за изследвания и разработки в областта на процесорите, млади таланти, без практически опит, творят почти на колене със завиден успех. Адам Маджмудар, студент от Университета на Пенсилвания (САЩ), сподели в социалната мрежа X как само за две седмици е разработил пълноценен централен процесор.

Въпреки съмненията, че това е възможно, репортаж за разработката се появи в реномирани технологични издания. Маймудар твърди, цитиран от портала Tom’s Hardware, че преди това не е имал опит в разработката на процесори. Изумително е за колко кратък период от време студентът по инженерство е усвоил основите на архитектурата на чиповете и е изучил тънкостите на тяхното производство. Тези знания се оказват достатъчни за Маймудар, за да разработи самостоятелно прототип на централния процесор.

Студентът е използвал специализирана система за компютърно проектиране на чипове, но не разкрива името на софтуера. Твърди се, че създаденият от него прототип е пълноценен и функционален централен процесор, но липсват подробности – не са известни нито архитектурата, нито честотата, нито броят на ядрата, нито други характеристики.

Адам Маймудар – студентът, който привлече вниманието с разработката на CPU за две седмици (снимка: LinkedIn)

Въпреки че е студент, на личния си сайт Маймудар пише, че в момента е в академичен отпуск. В почти всички социални мрежи, където е регистриран, профилът му е украсен със снимка на бебе – вероятно това е самият той. Негови автентични снимки като възрастен има в портала Medium и в социалната мрежа LinkedIn.

В профилите си Маймудар е отбелязал, че живее на Южния полюс. Според данните в LinkedIn страницата, очаква се студентът да завърши бакалавърска степен по изкуствен интелект през 2024 г. Там липсва информация за академичен отпуск.

Авторите на публикацията в Tom’s Hardware са уверени, че Маймудар в момента не е зает нито с учене, нито с работа – в противен случай, според тях, той не би могъл да създаде процесор от нулата само за 14 дни и дори без опит в подобни разработки. За да обосноват своята теза, те цитират редица други примери за инженери, създавали прототипи на CPU, което им отнема месеци, а в някои случаи и години, тъй като трябва да съчетават проекта с работата или училището.

Самият Маймудар нарича себе си основател на компанията Thirdweb, която разработва интернет технологии под общото име Web 3.0. В профила си посочва, че е основал фирмата през март 2021 г., докато по това време е бил студент първа година (влиза в колеж през 2020 г.).

Съдейки по трудовия му стаж, Маймудар е работил още преди да стане студент, от 2019 г., като всичките му работни места са били в една или друга степен свързани с роботиката и изкуствения интелект.

След като влезе в полето на AMD, Intel, Qualcomm и други разработчици на централни процесори, бъдещият бакалавър по AI реши да се конкурира и с Nvidia. Това е най-голямата компания за разработка на графични чипове в света. Сега студентът от Пенсилвания иска да създаде свой собствен GPU.

Маймудар осъзнава, че си е поставил много трудна задача за решаване. Първоначално е смятал, че ще се справи с GPU толкова бързо, колкото и с разработката на централния процесор, но сега признава, че е сгрешил.

По-специално, едно от препятствията по пътя на Маймудар е, че в интернет няма обучителни материали за създаване на графичен процесор. „Тъй като всички компании за графични процесори се опитват да пазят тайните си една от друга, голяма част от данните за архитектурата на графичните процесори са частна собственост и са със затворен код”, казва той.

Но именно секретността на големите производители на GPU е направила разработката на графичен процесор “много по-интересна” за студента, според неговите признания.

Прототипът на Маймудар е най-малко вторият домашно направен процесор, който стана известен от началото на 2024 г. Преди два месеца и половина, в края на януари 2024 г., авторът на YouTube канала Inkbox публикува видео, в което говори за неговия проект за създаване на напълно функционален 16-битов процесор.

Но докато Маймудар използва специализиран софтуер, създателят на канала Inkbox разчита на софтуер, който е достъпен на почти всеки компютър в света. Той е създал собствен чип буквално в Excel – помощна програми от Microsoft Office за работа с електронни таблици.

Резултатът е 16-битов процесор с тактова честота 3 Hz и 128 KB RAM. Освен това авторът отива още по-далеч и създава пълноценен асемблерен език Excel-ASM16 за този процесор, който поддържа 23 инструкции и променливи, както и етикети и двоични файлове.

Коментар