Тектонични размествания в бизнеса с чипове и смартфони

Китайските телекоми и смартфон-доставчици изоставят чиповете на американски компании, ще вграждат полупроводници родно производство (снимка: CC0 Public Domain)

Apple загуби позицията на водещ производител на телефони от Samsung през настоящото тримесечие. В битката за челното място в сектора напират няколко азиатски компании. Но на хоризонта се задава още по-голяма промяна, след като китайските оператори получиха директива да прекратят използването на чипове от американски производители.

Доставките на смартфони от Apple са спаднали с около 10% през първото тримесечие на 2024 г., засегнати от засилващата се конкуренция от страна на производителите на смартфони с Android, които се стремят към първото място, показват нови данни на изследователската фирма IDC.

Глобалните доставки на смартфони са се увеличили със 7,8% до 289,4 милиона броя през периода януари-март. Най-голям пай държи Samsung: 20,8% пазарен дял. С това корейската марка отнема първото място от производителя на телефони Apple.

Спадът на продажбите на iPhone идва след силното им представяне през декемврийското тримесечие, когато „ябълката“ изпревари Samsung като производител на телефони №1 в света. Сега обаче щатският ИТ гигант се върна на второто място със 17,3% пазарен дял.

Редица китайски марки дишат във врата на двамата лидери и увеличават своя пазарен дял, амбицирани да завземат челното място. Xiaomi, един от най-големите производители на смартфони в Китай, всъщност заема третата позиция в класирането с пазарен дял от 14,1% за първото тримесечие.

Измерено в бройки, южнокорейският гигант Samsung е доставил повече от 60 милиона телефона през първата четвърт на годината. В същото време Apple е продала 50,1 милиона iPhone. Компанията отчита осезаемо свиване на продажбите в Китай.

Двама се карат, а третият…?

Докато Samsung и Apple си оспорват първенството, по петите им тихо пристъпва Huawei, която не спира да търси по-добра пазарна реализация. От няколко дена фирмата провокира интереса на феновете с мълва за пускането на нов смартфон – очакван модел от висок клас.

Китайският технологичен гигант е започнал да регистрира клиенти, заявяващи „интерес“ към предстоящ модел смартфон, който производителят все още не е описал официално. Вестта подклажда очакването, че най-новата версия на Huawei телефоните от висок клас серия „P“ е на път към пазара.

Huawei отново засили позициите си на пазара на първокласни смартфони миналата година със своята серия Mate 60, чието пускане на пазара бе описано от държавните медии като триумф над санкциите на САЩ срещу фирмата. То се сочи и като фактор за резкия спад на продажбите на iPhone в Китай.

За предполагаемия нов телефон на Huawei се смята, че ще е базиран на усъвършенстван чип, произведен в Китай. По време на най-скорошните публични събития в родината си компанията не спомена нищо за телефони, разочаровайки „легионите от фенове“, посочи Ройтерс.

Но петъчни проучвания на агенцията в три магазина на Huawei в Пекин са установили, че „заинтересованите купувачи могат да се регистрират, за да получат информация за телефон, без да правят депозит“.

„Huawei може да гръмне с един куршум два заека“, коментира Уил Уонг, анализатор от изследователската фирма IDC, за тази тактика. Той отбеляза, че фирмата може да действа прикрито на фона на търговската война между САЩ и Китай, като същевременно създава атмосфера на мистерия и вълнение около пускането.

Нови телефони, нови чипове в мрежата

Случващото се при смартфоните изглежда като един от ранните повеи на цяла буря, която е на път да „разхвърля“ комуникационния бизнес по света. Докато китайските смартфон-производители настъпват и все по-често използват родна „реколта“ хардуер, сега и мрежовите оператори са на път към подобна промяна.

Китайските власти са наредили на местните телекомуникационни фирми постепенно да премахнат от своите технологии „чуждите чипове“ – такива на американски компании. Уол Стрийт Джърнъл определи това като „удар за Intel и AMD”.

Чиповете са ключови за телекомуникационните мрежи, но китайските такива ще трябва да изхвърлят американските чипове до 2027 г. Изглежда Пекин засилва усилията си да замени „западната“ технология с местни алтернативи на фона на все по-острата търговска война между Китай и САЩ, докато Вашингтон затяга ограниченията върху износа на високотехнологични продукти за азиатската страна.

Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай е наредило на държавните мобилни оператори да проверят мрежите си за „некитайски полупроводници“ и да начертаят срокове за тяхната замяна, се казва в доклада на Уол Стрийт Джърнъл.

Това става, след като страната въведе изисквания за постепенно премахване на американски чипове от Intel и AMD от персоналните компютри и сървъри, използвани в държавните предприятия в Китай, по данни на Файненшъл Таймс. Китай е най-големият пазар на Intel за миналата година и съставлява повече от 27% от общите приходи на компанията.

Коментар