Европа е разтревожена за жените учени

Непрекъснатата загуба на способни умове прави все по-трудно намирането на квалифицирани кандидати за работните места в сферата на науката и технологиите. Под въпрос е поставена целта на Европа да се превърне в най-силната в света икономика, базирана на знанието, алармира Европейската комисия.

Нерадостното положение на жените в научните среди поражда различни метафори. Някои оприличават графиката, показваща растящата разлика между мъже и жени с изкачването в научната йерархия, на „отворена ножица“.

Други наричат невидимата бариера, която пречи на жените да достигнат по-високо в тази йерархия, „стъклен таван“. Но най-обезпокоителна за политици и управителни директори е метафората за „спуканата тръба“. Тя описва тенденцията жените да напускат научните изследвания в определен момент от своята кариера.

На конференцията на ЕС за жените в науката, провела се на 14 и 15 май в Прага, комисарят по научни изследвания Янез Поточник каза, че Европа е успяла да позакърпи “тръбата” през последните 10 години, но че „все още има твърде много пробойни“. Цифрите са отчайващи – едва 19 % от титулованите професори в ЕС, 18 % от изследователите в частния сектор и 29 % от тези в публичния сектор са жени.

Има известно подобрение, разбира се, но нещата стават бавно“, смята Клодин Херман, пенсиониран физик. През 1992 г. тя е първата жена, назначена като професор в реномирания френски институт за инженери „Ecole Polyt?chnique“ (Екол политекник).

Като една от най-изявените жени учени в Европа и човек, сътрудничил си тясно с Комисията по въпросите на равенството на половете, тя призовава за определяне на конкретни цели. „Ако няма цел, нищо не се случва“, твърди тя.

Още през 2003 г. ЕС събира работна група от представители на фирми и университети за намиране на начини за привличане и задържане на жените в научните среди. Според последния доклад по темата, жените се отказват от кариера в научните изследвания преди всичко защото им е прекалено трудно да постигнат баланс между професионалния и личния живот, особено когато имат деца.

Някои компании и университети предлагат гъвкави условия на работа. Както се отбелязва в доклада обаче, мениджърите продължават да не харесват служители, които се възползват от подобни условия, и ги смятат за недостатъчно отдадени на работата.

Коментар