Мечтано тримесечие за РС индустрията

Над 72 милиона РС-та са доставени на световния пазар през второто тримесечие
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на традиционни компютри, включително настолни, лаптопи и работни станции, завърши второто тримесечието с много добър резултат. В периода април-юни глобалните доставки на РС са нараснали с 11,2% на годишна база и надхвърлят 72 милиона броя, според регулярния доклад на IDC.

„Голямото търсене, предизвикано от прехода към отдалечена работа и онлайн обучение, надмина очакванията и отново постави компютъра в центъра на списъка с потребителски технологии”, коментира анализаторът на IDC Джитейш Убрани. Той обаче не се ангажира с прогноза дали повишеното търсене ще продължи по време на рецесията и след приключване на пандемията COVID-19.

Анализ от географска гледна точка показва, че в повечето региони динамиката на РС пазара е била по-добра от очакваната. По-специално, двуцифрен растеж е регистриран в региона на Европа, Близкия изток и Африка (EMEA), както и в САЩ.

Що се отнася до доставчиците, през второто тримесечие всички водещи производители на компютри показват стабилен ръст. Лидерът HP Inc. бележи ръст от 17,7% през тримесечието, надхвърляйки 18 милиона бройки. Компанията контролира една четвърт от световния пазар на компютри.

При Lenovo и Dell увеличението е по-слабо изразено. Китайският производител увеличава доставките си със 7,4% до 17,4 милиона бройки, докато Dell постига ръст от 3,5% до 12 милиона бройки. Като процент от пазара присъствието на двете компании е съответно 24,1% и 16,6%.

Apple отбелязва най-значителен напредък. Доставките на Mac компютри се увеличават с 36% до почти 5,6 милиона единици, а пазарният дял на компанията се покачва от 6,3% на 7,7%.

Тайванският производител Acer, който отчете най-високите си тримесечни приходи през последните две години и половина, е доставил над 4,8 милиона компютъра на световния пазар, или 6,7% от всички.

Коментар