Microsoft и Google работят за по-качествени Android приложения

Потребителите на Android ще получават все по-качествени приложения от Play Store
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft все по-активно поддържа Android, дори отвъд собствените си приложения и устройства като Surface Duo. Компанията работи съвместно с Google, за да помогне за създаване на по-качествени, прогресивни уеб приложения (PWA) за Android устройства в онлайн магазина Play Store, съобщи Gizchina.

Приложенията, създадени с помощта на инструмента Microsoft PWABuilder, ще използват помощната програма и библиотека Google Bubblewrap, за да се възползват от нови функции, включително нов стандарт за уеб-етикети, разширени push-известия и визуални настройки. Просто казано, уеб приложенията ще се чувстват като у дома си на смартфона.

Според Microsoft, разширените функции не трябва да изискват значителни усилия за внедряване от разработчиците. Вероятно ще отнеме известно време, преди потребителите да видят, че приложенията наистина използват нови функции. Но със сигурност ще се появят нови и подобрени приложения в Google Play.

Не е изненадващо, че Microsoft и Google работят заедно в тази посока. Разработчиците имат много причини да използват инструментите на Microsoft. В същото време Google привлича повече разработчици към своята екосистема – те ще създават подходящи за Android уеб приложения, които работят директно в операционната система, а не само през браузъра.

Коментар