Google ще инвестира $10 милиарда в Индия

Сундар Пичай обяви инвестиция от 10 млрд. долара в Индия – страната, в която е роден
(снимка: Google)

През следващите пет до седем години Google ще инвестира 10 милиарда долара в Индия, съобщи в онлайн конференция главният изпълнителен директор на Alphabet – Сундар Пичай. Инвестициите ще бъдат използвани за създаване на местни продукти и услуги, които да помогнат на предприятията да преминат към цифрови технологии и да използват иновациите „за обществено благо”.

„Тези инвестиции отразяват нашата увереност в бъдещето на Индия и нейната цифрова икономика”, каза Пичай, който е роден в Индия. Днес в тази страна има повече от 500 милиона активни потребители на интернет, което я превръща може би в най-големия растящ пазар за Google. Инвестициите ще бъдат направени чрез фонда на Google за дигитализация на Индия.

Изпълнителният директор на Alphabet заяви още, че фондът ще се съсредоточи върху четири области за разширяване на цифровата инфраструктура в Индия:

  • достъпност и информация за всеки индиец на родния му език;
  • създаване на нови продукти и услуги, които са пряко свързани с уникалните нужди на Индия;
  • разширяване на възможностите на местния бизнес, който иска да премине в дигиталната ера;
  • използване на технологиите и изкуствения интелект за обществено благо в сектори като здравеопазване, образование и селско стопанство.

Сундар Пичай също похвали цифровия проект на Индия, огласен от министър-председателя Нарендра Моди, чиято цел е напълно да надстрои дигиталната инфраструктура на страната. Моди съобщи в Twitter, че е дискутирал със Сундар Пичай използването на технологични възможности за трансформиране на живота на индийските фермери, млади хора и предприемачи.

Индия вече се превърна във важен пазар за всички ключови продукти на Google, включително търсенето, Android и YouTube. Близо 245 милиона души в страната активно използват YouTube.

Навлизането на интернет в малките градове и села доведе до бум на потреблението на съдържание в мрежата на регионални езици, чийто дял, според различни оценки, достига 66% от общото потребление на съдържание в Индия и далеч надминава съдържанието на английски език. Това, заедно със значителното увеличение на броя на индийците, които използват технологии за изкуствен интелект в образованието, здравеопазването и финансовите услуги, е пряко свързано с амбициите на Google да привлече нови потребители в мрежата.

„Очаквам, че възприемането на цифрови технологии от сектори като образованието ще бъде два до три пъти по-бързо, поради тези инвестиции”, казва анализаторът по телекомуникации Минакши Гош пред репортери на Би Би Си. По неговите думи, Google е избрал точния момент да инвестира в Индия: поради влошените отношения с Китай, близо 60 китайски приложения, включително TikTok и WeChat, бяха забранени в страната.

„Google може да мащабира присъствието си и да запълни вакуума, създаден от забраната, особено в областта на браузърите, комуникационните инструменти и полезните приложения”, казва Тарун Патък, заместник-директор на Counterpoint Technology Research Market. „Забраната [на приложения] създаде пазарна несигурност и отвори нови възможности за гиганти от Силициевата долина като Google и Facebook”.

Коментари по темата: „Google ще инвестира $10 милиарда в Индия”

добавете коментар...

  1. Saevar

    след Съндей **** очаквам и Всяка Неделя да направи инвестиция от поне 20 милиарда в родината на ромите….

Коментар