Американски стартъп започва 3D печат на велосипеди

Велосипедите Superstrata ще се произвеждат по технология на 3D печат
(снимка: Superstrata)

Младата компания Avero, базирана в Силициевата долина, ще използва натрупания си опит в 3D печата и производството на композитни материали, за да създаде „първия в света” електрически велосипед с интегрален дизайн.

3D-отпечатаните велосипеди ще се продават под марката Superstrata. Потенциалните купувачи ще могат да избират между модела Superstrata Terra, който е лек аналог на конвенционален велосипед за различни стилове на каране, и Superstrata Ion – електрически велосипед с 250W двигател, батерия 252Wh и пробег от около 100 км.

Рамката на новите велосипеди е изработена от твърди термопластични въглеродни влакна. Това означава, че тя е неразделна част, а не конструкция, заварена от няколко елемента, както е при много стандартни рамки за велосипеди.

Разработчиците твърдят, че този подход и използваните материали правят велосипеда не само удароустойчив, но и невероятно лек. Теглото на рамката на модела Terra е приблизително 1,3 кг, докато в случая с Ion теглото се покачва до 11 кг.

3D печатът може да бъде скъп и да отнема повече време, но изпълнителният директор на Superstrata Сони Ву казва, че технологията дава възможност за създаване на здрава и издръжлива рамка за велосипеди, както и по-индивидуален дизайн. Около 10 часа отнема изработката на една рамка за велосипеди по новия метод. Производителят твърди, че може да създаде до 250 хиляди уникални дизайнерски комбинации.

Разработчиците все още не са успели да формират всички вериги за доставки на компоненти, необходими за производството на велосипеди на 3D принтер. Очаква се скоро Superstrata да се появи на платформата за финансиране Indiegogo, където всеки може да направи предварителна заявка за закупуване на велосипеда.

След старта на масовото производство моделът Terra ще струва 2799 долара, докато електрическата версия Ion ще има цена от 3999 долара. Като част от кампания за набиране на средства за стартиране на производството ще се приемат предварителни поръчки за 1799 долара. Набирането на средства ще започне този месец, като първите доставки са насрочени за края на годината.

Коментари по темата: „Американски стартъп започва 3D печат на велосипеди”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    ел. версия Ion 3999 $

Коментар