Китай е готов с 12-нм четириядрен процесор

Бъдещите Loongson процесори ще се произвеждат по напреднала 12-нм технология
(снимка: Loongson)

Китайската компания Loongson се кани да пусне тази година 12-нанометров четириядрен процесор 3A5000. Базиран на микроархитектура MIPS с вътрешен превод на x86 инструкции, новият чип с тактова честота 2,5GHz се очаква да покаже увеличена с 50% производителност на ядро ​​и да стане основа за китайските лаптопи и настолни компютри.

Пандемията от коронавирус SARS-CoV-2 оказа отрицателно въздействие върху процеса на разработване на нови процесори на Loongson. Цифровият дизайн на 3A5000 с нови изчислителни ядра трябваше да е готов преди месец, но работата се забави.

Според китайски източници, дизайнът ще бъде готов съвсем скоро. В момента разработката е на заключителен етап –подготвя се производството на фотомаски и на самите процесори върху силициеви подложки.

Същевременно, Loongson е отложила изготвянето на цифровия дизайн на сървърните процесори от ново поколение 3C5000 за по-късно, концентрирайки всичките си усилия върху подготовката за пускане на потребителските версии 3A5000.

Текущите процесори Loongson 3A4000 се изготвят по 28-нм технология. Новите чипове 3A5000 ще се произвеждат по един от най-модерните технологични процеси – по норма 12 нанометра. За целта Loongson ще смени партньора си STMicroelectronics с тайванската TSMC.

Остава обаче отворен въпросът за санкциите от страна на САЩ. Има вероятност американците да принудят TSMC да прекрати отношенията си с Loongson, която доставя процесори за компютрите на правителството на Китай, вкл. военните. А това е като червен парцал за бика – изключително дразнещ факт за САЩ.

Въпреки всички усилия на китайските инженери, съдбата на новите процесори на Loongson буквално виси във въздуха. Ако се наложи проектът да бъде преработен за друг технологичен процес, това ще забави пускането на нови процесори с поне още една година.

Коментар