Apple подготвя ново приложение за Windows 10

Apple подготвя мултимедийно приложение от ново поколение за Windows
(снимка: CC0 Public Domain)

Софтуер на Apple е наличен за Windows от много години, включително популярния iTunes, който престана да излиза във версии за macOS, но продължава да бъде основният клиент на Apple Music за операционната система на Microsoft. Тази година може да се появи напълно ново приложение на Apple за Windows 10.

Според публикация на италианския сайт Aggiornamenti Lumia, Apple се готви да пусне следващото си приложение за Windows в магазина на Microsoft. По всяка вероятност това ще бъде приложение за една от поточните услуги на компанията: Apple Music или Apple TV +.

Миналата година Apple нае инженери за създаване на мултимедийни приложения от ново поколение за Windows. Компанията директно посочи, че за позицията се изисква опит с универсалната платформа на Windows (UWP), която е най-подходяща за създаване на приложения за Windows 10.

ITunes е наличен в магазина на Microsoft от 2018 г., но все още е класическа програма за настолни компютри, а не UWP приложение. Тъй като macOS вече има отделно приложение за Apple Music, скоро може да се очаква същото за потребителите на Windows.

Спирането на iTunes за Mac донесе две нови приложения: Apple TV и Podcast. Първото вече се предлага за Smart TV и други приставки, така че именно то може да бъде следващото приложение на Apple за Windows.

Между другото, UWP приложенията работят както на компютри с Windows, така и на конзоли Xbox One, които се използват от мнозина в качеството на мултимедийни центрове и могат да имат важна роля за разширяване на аудиторията на Apple TV +.

Коментар