Google повишава сигурността в облака с AMD EPYC

Облачните виртуални машини на Google се подсилват с функции за сигурност на AMD EPYC
(снимка: AMD)

Конфиденциалните виртуални решения на Google се възползват от разширените функции за сигурност на сървърните чипове AMD EPYC. Двете компании обявиха бета версия на Confidential Virtual Machines (VMs) за Google Compute Engine, снабдени с 2-ро поколение EPYC процесори.

Първият продукт от гамата Confidential Computing на Google Cloud – Confidential VMs – позволява на потребителите да криптират данните по време на тяхното използване, докато се обработват, а не само когато са „в покой” или „в трансфер”. Базирани на N2D семейството виртуални машини за Google Compute Engine, конфиденциалните виртуални машини позволяват криптиране и на най-чувствителната информация в облака, докато същата се обработва.

„В Google Cloud смятаме, че бъдещето на облачните изчислителни среди ще се придвижва с ускорени темпове към частни, криптирани услуги, където потребителите могат да бъдат сигурни, че конфиденциалността на техните данни е винаги под контрол. За да помогнем на клиентите да направят този преход, ние създадохме Confidential VMs, първия продукт в нашето портфолио Google Cloud Confidential Computing,” каза Винт Серф, вицепрезидент и главен интернет-евангелист на Google.

„Използвайки разширените технологии за сигурност в процесорите AMD EPYC, ние създадохме нова технология, която позволява на клиентите да криптират своите данни в облака, докато те се обработват, и да отключат изчислителни сценарии, които до момента не са били възможни”, допълва Винт Сърф.

Когато компаниите преместват най-разнообразни задачи в облака, поради лесно управление, машабируемост и намалени разходи, те често се въздържат да правят това с по-чувствителните процеси заради тяхната сигурност, коментира Дан Макнамара, старши вицепрезидент и управител на поделението за сървърен бизнес в AMD.

За да създадат увереност у клиентите, че могат да преместят своите чувствителни задачи в облака, AMD и Google разработиха заедно Google Confidential VMs. Така клиентите могат да се възползват от функцията Secure Encrypted Virtualization в процесорите AMD EPYC, която помага за създаване на унифицирано, постоянно ниво на хардуерно-базирана сигурност за приложенията и задачите в облака.

Процесорите AMD EPYC са в основата на над 120 вида виртуални машини на доставчици на облачни услуги в цял свят, които поддържат разнообразни задачи и приложения, изискващи висока производителност и сигурност. AMD също така се ангажира да движи напред разработките по сигурността в облака, като наскоро се присъедини към Консорциума за конфиденциални изчислителни среди (Confidential Computing Consortium).

Коментар