GitHub пази кодове в Арктика в случай на апокалипсис

На 1000 км северно от континентална Европа е устроено хранилище за отворен код
(снимка: GitHub)

GitHub, популярната услуга за хостване на ИТ проекти (собственост на Microsoft), съхранява програмни кодове в Арктика, за да ги запази в случай на апокалипсис в продължение на 1000 години.

За арктическата програма на GitHub стана известно още през ноември миналата година. По-късно, през февруари 2020 г. вече бе създаден архив с капацитет от 21 терабайта, но работите по проекта се забавиха заради пандемията от коронавирус.

В архива се съхраняват кодове с отворен код на различни проекти. Разработчиците, чийто код е архивиран, са маркирани в хранилището GitHub като „Arctic Code Vault Contributor”.

Лентовите устройства с информация се съхраняват в подземен склад в малкото градче Лонгърбиен в Свалбард, Норвегия – група острови на около 1000 км северно от континентална Европа, които също са дом на глобалната банка за семена.

Лентите с отворен код се съхраняват сигурно на дълбочина 150 метра
(снимка: GitHub)

Арктическото хранилище на GitHub се намира в изоставена въглищна мина на дълбочина 150 метра. Идеята е проектите с отворен код да бъдат запазени дори в случай на апокалипсис на Земята.

Коментари по темата: „GitHub пази кодове в Арктика в случай на апокалипсис”

добавете коментар...

  1. Българин

    “Ако има трета световна война, четвъртата ще е с лъкове и стрели” … беше казал някой. Не знам този код за кого ще го пазим тогава.

  2. Anonymous

    По просташка реклама не е имало до сега.

  3. S

    На ленти ?

  4. .

    “Огромен масив от 21TB”? В къщи имам по-голям.

Коментар