Антиспам услуга блокира 50 млрд. лоши мейла на ден

Водеща компания за антиспам услуги ще продължи да действа законно, след благоприятно решение на съда по иск срещу нея. Британската Spamhaus, която твърди, че на ден блокира по 50 милиарда нежелани съобщения, беше атакувана в щатски съд от компанията за он-лайн маркетинг e360 Insight.

Spamhaus предлага на бизнеса списъци с известни спамъри, като така помага на компаниите да блокират нежеланите съобщения от входящата електронна поща. Попадането в черния списък принуди e360 Insight да се обърне към съда в Илинойс и да поиска затваряне на домейна spamhaus.org.

Миналата седмица обаче съдът отхвърли иска на e360 с аргумента, че спирането на услугата ще причини непропорционални ефекти. Затварянето на домейна щяло да спре и останалите законни он-лайн дейности на Spamhaus, посочва съдията.

Решението на съда е в полза на преобладаващата част от бизнеса. Компаниите клиенти на Spamhaus са притеснени, че спирането на услугата ще доведе до драматично нарастване на спама в Интернет.

По-рано съдът разпореди британският антиспам доставчик да плати $11.7 милиона за нанесени щети на e360 Insight. Smaphaus оспорва това решение, твърдейки, че съдът в Илинойс няма власт над компания, базирана в Англия.

Регистърът на имена Icaan заяви този месец, че няма да затваря домейна spamhaus.org.

Коментар