Съветват Apple да се откаже от хардуерния бизнес

Apple да се откаже от хардуерния бизнес! Тази шокираща препоръка направи миналата седмица водещата анализаторска компания Gartner.
В своя доклад “Apple трябва да даде лиценз за Mac на Dell”, подробности от който са изнесени от ZD Net, Gartner съветва “ябълката” да се концентрира върху това, което прави най-добре, а именно да създава софтуер. В дългосрочен план, печелившият ход на Apple е да възложи производството и дистрибуцията на своите Mac компютри на Dell, който е номер едно в САЩ и втори в света по продажби на РС през последното тримесечие.
Причина Apple да предприеме подобно радикално действие са поскъпването на компонентите и същевременно натискът към компанията да сваля цените, смятат анализаторите.
Неотдавна Apple реши да вгражда Intel процесори в своите Mac-ове и този ход вече дава отлични резултати. Сега Gartner препоръчва на ръководената от легендарния Стив Джобс компания да се сближи и с Dell, който минава за най-верният сюзник на Intel.
Анализаторите вярват, че това е разумният ход за “ябълката”, въпреки че Джобс един път вече прекрати лицензите и е известен като ревностен пазител на марката Apple.
До 1997 година компании като Power Computing имаха права да лицензират Mac технологии. Но когато Стив Джобс се завърна на кормилото на Apple, една от първите му задачи беше да преразгледа лиценцзите и впоследствие да ги прекрати.
В сравнение с гиганти като Dell и HP, Apple има значително по-малък дял в бизнеса с компютри. През юли тази година компанията успя да увеличи до 4,6% своето “парче” от РС пазара.
Но с подходящи партньори, канали за дистрибуция и по-достъпни цени Apple може да се пребори за 20% от световния РС пазар, твърди Gartner. За разлика от останалите РС, компютрите на Apple работят с операционна система Mac OS, а не с Windows.
Според друга водеща компания за пазарни изследвания и анализи, IDC, ръстът в продажбите на Apple през второто тримесечие на годината е двуцифрен. Този възход се дължи най-вече на партньорството с Intel, посочват анализаторите.
Резултатите на Apple през третото тримесечие също свидетелстват за двуцифрен ръст. Продажбите на Mac-ове са се увелиличи с 12% в сравнение с миналата година, като 75% от реализираните машини са били с Intel процесори.
Подобен ръст обаче не е възможно да се поддържа дълго време, заради натиска към Apple да сваля цените, смята Gartner. Високите маржове при продажбите на Mac компютри – около 40% – на този етап се дължат на подкрепата от страна на Intel, който субсидира бизнеса на новия си клиент.
За самия Intel настъпват усложнения в резултат на специално отношение към един или друг партньор. Производителят на чипове е под натиск от HP, например, откъдето искат същите ценови условия като на Dell. Така че Intel не би могъл дълго да покровителства Apple или който и да е производител на компютри.
Засега Стив Джобс не дава индикации, че се стреми на всяка цена да увеличи пазарния дял на Apple. На годишното събрание на акционерите през април тази година шефът заяви: “Едно от хубавите неща на това да имаш четири или пет процента дял е, че не ти пука, когато пазарът върви надолу”…

Коментар