Panasonic подобрява с 20% батериите за Tesla

С подобрени батерии, електромобилите Tesla ще изминават повече километри с едно зареждане
(снимка: CC0 Public Domain)

Panasonic възнамерява да увеличи енергийната плътност на батериите от тип 2170, които доставя на Tesla за използване в нейните електромобили. В рамките на 5 години плътността ще бъде повишена с 20%, съобщи Ройтерс.

Освен това японският производителят подготвя батерии за комерсиална употреба, които не използват кобалт. Очаква се те да влязат в серийно производство след две-три години.

Panasonic пусна първите батерии 2170 за Tesla Model 3 през 2017 година. Това са литиево-йонни клетки с катод от никел, кобалт и алуминий (NCA). Тяхната енергийна плътност надвишава 700 ватчаса на кубичен дециметър (Wh/ dm3).

Повишаването на енергийната плътност на батериите ще доведе и до увеличаване на пробега на електромобилите с едно зареждане и в допълнение ще направи интериора на колите на Tesla по-просторен.

Вариантът без кобалт би намалил зависимостта от скъп компонент, който освен това повдига етични въпроси, заради начина си добиване. Panasonic вече намали съдържанието на кобалт в катода NCA до 5% и планира допълнителното му съкращаване.

Коментари по темата: „Panasonic подобрява с 20% батериите за Tesla”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Електродвигателите и контролерите на батериите на Тесла S са ПРОЕКТИРАНИ и изцяло в Китай. А това е меко казано същността на Тесла. Останалото е козметика.

  2. ха

    Връзката на Тесла с Панасоник по отношение на батериите е представяна в този сайт многократно. Ама все пак трябва от 1-2 години да го четеш, а не да очакваш на всеки 2 седмици да ти го припомнят.

  3. _

    Бре, уж на Тесла бяха иновациите и никой не бил можел да ги стигне в технологиите … пък, то през цялото време били Панасоник …

    Аз не, че не го знаех, но друго си е да се пусне статия по въпроса.

  4. Димитър Иванов

    В рамките на 5 години плътността ще бъде повишена с 20%, съобщи Ройтерс.

    Това звучи ужасно слабо подобрение, за цели 5 години само с 20% повишаване на плътността!!! Не само плътността води до подобрение, но това е един важен фактор все пак.

Коментар