ЕС разхлабва правилата за инвестиции в интернет

Европейската комисия ще облекчи възможностите на правителствата да изграждат инфраструктури за широколентов интернет в страните си. Очаква се на днешното публично разглеждане на новите принципи да отпадат някои правила, които забраняват държавната помощ при подобни проекти.
Досегашната политика на ЕК позволяваше правителствени инвестиции в интернет технологии за крайните потребители в селски и труднодостъпни райони, където няма конкуренция от комерсиални доставчици. Възможностите за държавни проекти в конкурентните региони бяха съществено ограничени.
Новите принципи освен, че запазват старото правило – държавата да инвестира там, където няма конкуренция – позволяват правителствени инвестиции в изграждане на супербързи мрежи за доставчиците. В допълнение, предвижда се още по-строго орязване на държавния монопол в сектора.
Очаква се финалната версия на документа, който ЕК ще обсъжда днес, да бъде приет през втората половина на годината. Телекомуникационната индустрия вече одобри новите принципи.
Целта на промените е да създадат прозрачни и ясни принципи за работа на стратегически отрасъл като телекомуникациите, коментира Нели Крус, еврокомисар по въпросите на конкуренцията.

Коментар