Девет компютъра иззети от проектантска фирма

Специализирана полицейска проверка в офиса на софийска фирма, занимаваща се с архитектурно и инженерно проектиране, установи наличие на нелицензиран софтуер върху девет компютъра.
От компанията не са предоставили документи, удостоверяващи законосъобразното придобиване и използване на програмите, съобщи Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС).
Компютърните системи са иззети от полицията като доказателства по образуваното дознание за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс. Операцията е извършена под наблюдението на Софийска районна прокуратура, работата по разследване дейността на дружеството продължава.
Това е поредната проверка в рамките на кампанията на СИБС „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”, която се провежда в подкрепа на използването на легален софтуер и защита на интелектуалната собственост.
Инициативата е фокусирана върху информиране на обществеността и в частност предприятията от малкия и среден бизнес относно преимуществата от използването на лицензиран софтуер и въвеждането на система за ефективно управление и контрол на софтуерните активи.
В рамките на кампанията СИБС предлага на своята уеб страница набор от законни и функционални практически решения за оптимизиране на разходите по придобиване и използване на компютърни програми, с оглед избягване на нежеланите рискове от софтуерно пиратство и повишаване ефективността на работния процес.
Преди броени дни IDC публикува глобално проучване, според което и тази година 68% от софтуера, инсталиран върху персонални компютри у нас, продължава да бъде нелицензиран. Средният ръст на софтуерното пиратство в страните от ЕС е 35%.

Коментар