Тежък удар за Huawei – не може да произвежда Kirin SoC

Ричард Ю призна, че от 15 септември HiSilicon няма да произвежда Kirin чипове
(снимка: Huawei Mobile / Twitter)

Още следващия месец Huawei Technologies ще прекрати производството на чипове Kirin SoC, използвани във флагманските смартфони на компанията. Това съобщи китайското финансово издание Caixin, посочвайки и причината – засиления натиск на САЩ срещу китайската компания.

Натискът на САЩ върху доставчиците на Huawei лиши HiSilicon, подразделението за чипове на компанията, от възможността да продължи производството на ключов компонент за смартфоните като Kirin SoC. Това признава Ричард Ю, изпълнителен директор на потребителския бизнес на Huawei, представяйки новия модел Mate 40.

„От 15 септември няма да можем да произвеждаме нашите водещи процесори Kirin”, казва Ричард Ю, цитиран от Ройтерс. „Нашите чипове, базирани на изкуствен интелект, също не могат да бъдат произвеждани. Това е огромна загуба за нас”.

През май т.г. Министерството на търговията на САЩ забрани на доставчиците на софтуер и производствено оборудване да правят бизнес с Huawei, без предварително да получат лиценз.

HiSilicon разработва микросхеми, използвайки софтуер от американски компании като Cadence Design Systems и Synopsys, и поръчва производство на чипове на тайванската TSMC, която пък използва американско технологично оборудване.

Портфолиото на HiSilicon включва широка гама от чипове, включително линията процесори Kirin, които се използват само в смартфоните на Huawei и са единствените китайски процесори, способни да конкурират чиповете на Qualcomm.

Коментари по темата: „Тежък удар за Huawei – не може да произвежда Kirin SoC”

добавете коментар...

  1. Dragoon

    Г-н “к” … самото ви изказване говори само по себе си …. какъв любител на американските п*шки сте. “Какво стана бе … а … а” ами стана това че Хуавей стана най-големия производител и е продал най много телефони, освен това са много напред с 5G технологията, и понеже УСА не може да го допусне … и оня с перуката каза “Летс до Америка грейт агейн” та затова се почнаха сякакви курвачки със всякакви средства и оправданието за “националната сигурност”. Всичко което е по-добро от тяхното и ако не могат да го имат … трябва да се съсипе. Това правят и в момента с Хуавей. Те самсунг да внимават че ако не допуснат Ябълката да стане номер 1 ги чака същото. Интересно ще да е ако Хуявей инвестират във тия пичове дето правят Медиятек пипсетите и вземат да станат конкутени на ТСМЦ … оня тогава трябва да си изяде перуката. Много подла зган са тва ФАЩ. 😉

  2. к

    Какво стана бе, нали щяха да съсипят американците 😀 смешниците от хуявей са гола-вода.

  3. Българин

    САЩ за пореден път се прострелват сами следвайки манията си за величие. Такива краткосрочни спирачки, които се опитват да поставят само показват, че ценностите, които прокламираха десетилетия, за самите тях не съществуват. А Китай вече има технологиите да произведе сам въпросните чипове. Мина времето когато Интел беше 5 години пред всички други по света.

  4. калинчо

    Всички технологии са американски. Ако нещо става за нещо се купува от тях и се брандира. Всички специалисти, технологии и софт. Няма значение дали си индиец или презряна ушанка.

  5. Били те китайски

    ама се правели на базата на американски разработки от тайванци използващи американско оборудване. И най-добрите руски оръдия се правят от специален модел шведска стомана а танковите им брони от немска стомана…

  6. За Китай

    Е това е “Американска демокрация и свободна пазарна икономика”.
    Но са прави Huawei e заплаха за iPhone, а така и за американската икономика 🙂

  7. фофуфен

    Тапира фофу няма ли да се намеси?

Коментар