Китайци патентоваха LiFi смартфон

Някой от бъдещите смартфони на Oppo може да предложи LiFi технология вместо Wi-Fi
(снимка: Oppo)

Китайският производител на смартфони Oppo разработва ново устройство с LiFi технология, за която се твърди, че е много по-бърза от Wi-Fi. В последните години редица екипи се опитват да развиват LiFi именно като алтернатива на Wi-Fi.

Вместо да разчита на радио вълни, технологията LiFi (Light Fidelity) използване LED лампи като източник на сигнал. В случая лампите се включват и изключват с много висока честота, което съответства на единици и нули в двоичната система на смятане. Човешкото око не улавя това „трептене”.

Oppo вече е патентовала смартфон с LiFi, съобщи Gizchina. Устройството няма видима предна камера, а екранът се отличава с много тесни рамки. Сензорът на LiFi е разположен на задния панел до основната камера.

Към момента няма информация за техническите параметри на смартфона. Регистрацията на патент все още не означава, че китайският производител ще пусне комерсиален LiFi смартфон на пазара.

Миналата година, на Световния мобилен конгрес в Барселона, британската компания PureLiFi, която работи за внедряване на LiFi в лаптопи и смартфони, показа прототип на такъв смартфон. Прогнозите сочат, че LiFi телефони могат да се появят през 2022 г.

Коментар