Оптимизъм за въвеждане на цифровата телевизия у нас

Под натиска на времето у нас бе постигнато в кратки срокове това, което в други държави правиха години – например въвеждане на Единния европейски номер за спешни повиквания „112” и преносимостта на фиксираните номера. Това заяви Димитър Станчев, заместник-председател на ДАИТС, на Петата световна среща на българските медии. Той е оптимист и по отношение на сроковете за въвеждане на цифрова телевизия в България.
Всички предаватели за наземно аналогово телевизионно радиоразпръскване следва да преустановят излъчването, като до декември 2012 г. бъдат достигнати минимум 95% покритие на населението с цифрово излъчени телевизионни програми в шест национални мрежи.
Час по-скоро трябва да започне кампания за популяризиране и разясняване на достойнствата на цифровата телевизия, заяви Станчев. От една страна, тя предоставя много ефективен начин за използване на честотния ресурс, предлага по-качествени звук и изображение и дава възможност за интерактивни услуги.
От друга страна, цифровата телевизия позволява на потребителя да избира дали да плаща месечни такси за кабелна телевизия, или да направи само еднократна инвестиция за оборудване за приемане на цифров сигнал.
През януари 2008 година правителството прие предложения от ДАИТС план за въвеждане на наземно, ефирно, цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в България. Документът е свързан с хармонизираното разпределение на радиочестотния ресурс в съответствие със Заключителните актове на Регионалната конференция по радиосъобщения в Женева.
Предвидено е преходът да се осъществи в две фази, стартът на първата от които е през юни 2009 г. Дотогава Комисията за регулиране на съобщенията следва да издаде разрешение за ползване на радиочестотен спектър на предприятие, определено чрез провеждащия се в настоящия момент конкурс.
Планът предвижада също създаване на работна група с участието на представители на ведомства, които имат отношение към процеса. Групата ще координира действията и ще следи за спазване на определените срокове.
Осигуреният на България радиочестотен ресурс 174-230 MHz и 470-862 MHz позволява изграждане на 10 национални, 34 регионални и 23 местни цифрови мрежи за радиоразпръскване.

по темата: „Оптимизъм за въвеждане на цифровата телевизия у нас”

добавете коментар...

  1. До световна

    да, световна е – става въпрос и за български медии, които се издават в чужбина – сащ, канада и пр.

  2. световна

    Петата световна среща на българските медии 🙂

  3. Ебати

    На тоя човек от снимката – Д.Станчев, не трабва да му дават и една стотинка от ДАИТС! Тоя може и да е понаучил нещо от техниката, но при престоя си в Държ. Инсп. по Съобщенията държеше чадър над определени фирми! И впоследствие бе изгонен!

Коментар