Индия върви към забрана на 5G от Huawei и без натиск от САЩ

Huawei е на път да остане без клиенти за 5G оборудване в Индия
(снимка: Huawei)

Много страни по света, позициониращи се като политически съюзници на САЩ, са под натиск да не използват оборудване на Huawei в националните си комуникационни мрежи. Индия обаче стигна до забраната на Huawei и ZTE по различен начин след конфликта през май на границата с Китай.

Инцидентът отне живота на 20 индийски войници, а загубите от китайската страна не бяха уточнени. В края на юни нарастващото политическо напрежение вече накара индийските власти да забранят TikTok и десетки мобилни приложения, разработени от китайски компании.

В края на юли индийското законодателство бе изменено, за да забрани участието на компании от държави, с които Индия граничи по земя, в развитието на националната инфраструктура, съобщи Блумбърг, позовавайки се на собствени източници. Китай, поради географската си близост с Индия, автоматично влиза в този списък.

Новите правила тепърва предстои да бъдат одобрени, но тяхното прилагане ще се превърне в тежест за телекомуникационните оператори, работещи на индийския пазар. Huawei получи разрешение да тества 5G мрежи в Индия тази година, но конфликтът на границата през май промени драстично ситуацията.

Според оценки на IDC, местните телекоми се очаква да изразходват около 4 милиарда долара за 5G мрежи. Много от тях се опитват да печелят от съществуващите 4G мрежи, така че увеличената финансова тежест, поради изоставянето на Huawei и ZTE, само ще изостри икономическите им трудности –доставките на алтернативно оборудване ще увеличат разходите на операторите с 35%.

Има и оператори, които ще разработят 5G инфраструктурата си сами. Това ще направи, например, Reliance Jio Infocomm, който в средата на юли обяви старта на проект за изграждане на 5G мрежа със собствени компоненти. Преходът към мрежи от ново поколение в случая няма да изисква толкова значителни разходи, колкото тези на конкурентите.

Подготовката на търг за 5G честоти в Индия беше отложена, поради пандемията от коронавирус, и сега самият търг може да се забави до следващата година. Съдбата на китайските компании в този контекст трябва да бъде решена в рамките на следващите две седмици.

Коментари по темата: „Индия върви към забрана на 5G от Huawei и без натиск от САЩ”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Reliance Jio Infocomm – It does not offer 2G or 3G service, and instead uses only voice over LTE to provide voice service on its 4G network

Коментар