Шведската Pirate Party е трета в страната си

Все по-голяма става вероятността шведската Pirate Party да спечели няколко места в Европейския парламент на изборите през юни.
Създадена с цел да промотира интернет пиратството и да реформира законите за авторски права, партията вече е трета по популярност в Швеция, по последни проучвания.
Информацията разпространиха множество източници, вкл. и авторитентни британски издания. Не се посочва обаче агенцията, която е направила проучването, а повечето връзки водят към сайта torrentfreak.com, който е интервюирал лидера на партията Рик Фалквинг.
Според него, политиците са започнали война срещу цяло едно поколение. Фалквинг твърди, че политиците са цифрово неграмотни и смята, че сегашните избори са по-важни отвсякога.
Pirate Party беше основана в началото на 2006 година, като се опитва да промени законите за авторски права и патенти и да утвърди правото на пиратство.
Статистиката показва, че след като през през май същата година бяха арестувани четиримата собственици на торент тракета Pirate Bay, броят на членовете на партията е започнал да нараства бързо.
Според проучване на DN/Synovate, данни от което бяха изнесени по-рано този месец, 5,1% от шведите подкрепят Pirate Party.

по темата: „Шведската Pirate Party е трета в страната си”

добавете коментар...

  1. gad

    Браво на шведите 🙂

Коментар