Успешни изпитания на хиперзвуков самолет

Нови успешни изпитания на хиперзвукова авиационна технология са проведени в щата Южна Австралия. Група американски и австралийски изследователи са създали летателен апарат, който може да осъществи революция в международните полети, съобщи Франс Прес.

Тестовете са извършени в затворената зона Woomera, където се намира секретен военен полигон. Самолетът е бил изведен в космоса с помощта на ракета, след което се отделил от нея и върнал в атмосферата за изпитание на технологията.

В хиперзвуков режим летателният апарат развива над пет пъти по-висока скорост от тази на звука (343 метра в секунда по въздух, или 1234.8 км/ч).

Експериментите показаха, че хиперзвуковите полети могат да станат реалност в близко бъдеще и да донесат огромни икономически и стратегически изгоди на Австралия, коментира военният министър Уорън Сноудон.

Новата технология се разработва в рамките на австралийско-американски проект по програмата “Eксперименти по изследване на свръхзвукови международни полети” (HIFiRE). Проектът е на стойност 70 милиона долара и се явява едно от най-големите съвместни начинания на САЩ и Австралия.

Проведените тестове са първите от серия от 10 изпитания, предвидени да се осъществят на полигона Woomera. По думите на министър Сноудон, в хода на тестовете учените са се убедили в работоспособността на системата за управление, която ще се използва в бъдещите летателни апарати.

“Хиперзвуковата технология предлага гигански скок в скоростта и ефективността на горивото за въздушните превозни средства на бъдещето”, допълва министърът.

Още преди две години Австралия експериментира на същия полигон с хиперзвукова авиационна технология, като тестваният тогава летателен апарат разви 7500 км/ч.

От военното министерство на страната заявиха, че благодарение на технологията, в близко бъдеще разстоянието от 17 хиляди километра между Сидни и Лондон може да бъде изминато за 2 часа.

Коментар