Acronis True Image 2021 съчетава бекъп и антималуер

Цялостно решение за киберзащита е особено актуално по време на пандемията
(илюстрация: Acronis)

Acronis пуска на пазара цялостно решение за лична киберзащита за домашните потребители и малките бизнеси. Софтуерът Acronis True Image 2021 интегрира за първи път нови възможности за киберсигурност с бекъп.

Идеята за цялостно решение идва по време на пандемията от COVID-19, когато се разкриват пропуски в традиционните решения и стратегии. Подсигуряването на домашните устройства е особено важно в момента – според последно проучване на Acronis, почти половината (47%) от служителите с отдалечен достъп никога не са получавали ясни насоки за работа от вкъщи.

„Тъй като все повече хора работят или учат от вкъщи, ФБР документира 400% увеличение на кибератаките, тъй като хакерите знаят, че домашните системи обикновено не са толкова добре защитени, като тези в офиса”, коментира Сергей Белоусов, основател и изпълнителен директор на Acronis.

По неговите думи, създаването на резервни копия без киберсигурност е непълен вариант в тази ситуация, както и киберсигурността без бекъп. Acronis True Image 2021 осигурява и двете.

Да се разчита на множество продукти, които не са проектирани да работят заедно, създава пропуски в сигурността и е по-скъпо и по-сложно за управление. Като единно, интегрирано решение, Acronis True Image 2021 запълва тези пропуски, което прави защитата и сигурността по-ефективни, по-лесни за управление и по-достъпни.

Софтуерът включва възможности за киберсигурност като антималуер защита в реално време чрез корпоративната VB100-сертифицирана технология, антивирусни сканирания при заявка, уеб филтриране и защита на видеоконферентни разговори. Интегрираното решение се справя с пълния набор от съвременни заплахи, свързани със загуба на данни.

Потребителите Acronis True Image 2021 ще разполагат с автентични, непроменени данни, несъдържащи малуер за безопасно възстановяване. Те могат активно да спрат всяка малуер атака и след това бързо да възстановят засегнатите файлове. Самостоятелният и интуитивен интерфейс намалява сложността на управлението.

Acronis True Image е единственото решение за бекъп за лично ползване с вграден антирансъмуер, който спира атаките в реално време, като автоматично възстановява всички засегнати файлове, подчертаха от компанията.

С пускането на версия 2021 възможностите на софтуера се разширяват с добавянето на модерната антималуер технология на компанията, която в момента е внедрена в Acronis Cyber Protect Cloud. Този антималуер от следващо поколение е посочен от независимите лаборатории за сигурност, като Virus Bulletin и AV-Test, като отчитащ със 100% честота на откриване на положителните резултати.

Домашните потребители получават следните разширени възможности:

• Защита в реално време, задвижвана от подобрена на базата на изкуствен интелект поведенчески евристични методи, които спират всеки малуер;

• Антивирусно сканиране при заявка на цялата система или бързо сканиране на рискови файлове, всеки от които може да бъде планирано предварително или да стартира незабавно;

• Уеб филтриране, което автоматично блокира потребителите на Windows при достъп до злонамерени уебсайтове, които съдържат малуер, дезинформация, измами и фишинг атаки;

• Защита на видеоконферентни разговори чрез предотвратяване на хакерски малуер атаки при използване на популярни приложения, като Zoom, Cisco Webex и Microsoft Teams;

• Цялостно откриване на потенциални заплахи.

Тези усъвършенствани възможности за антималуер са включени в лицензите Advanced и Premium и се предлагат като тримесечна пробна версия с лицензите Standard и Essential.

Новата версия на продукта идва с няколко подобрения:

• Продължителна репликация при бекъп. Ако се случи прекъсване, докато се извършва репликиране на данните в облака, процесът се възобновява от точката на прекъсване, за да се избегне дублиране на предварително репликирани данни;

• По-бързо потвърждаване на резервното копие. Потребителите могат да изберат да валидират само най-новата версия за бекъп, което значително ускорява стандартния процес за валидиране на ефективността на бекъпа;

• По-големи VM опции. Потребителите вече имат възможност за .tibx архиви, които могат да бъдат монтирани, преместени, преименувани и преобразувани във формат .vhd – което им позволява да се работят като виртуални машини.

При тестване на продукта установихме, че Acronis True Image е лек и ненатрапчив софтуер, който кротко и без фанфари изпълнява задължението си да прави резервно копие. Не отнема ресурс от компютъра, поради което присъствието му е неусетно. Сигнализира, ако се случи интернет връзката да прекъсне точно по време на бекъпа – и именно затова функцията за автоматично подновяване на репликацията, която е налице в новата версия, е добре дошла.

Лесен е за използване – изглежда семпло, със скромен, но понятен интерфейс. Затова е подходящ за малки фирми, които нямат собствен ИТ отдел, и за професиоанлисти, работещи на свободна практика, особено ако са далеч от сферата на технологиите.

Цени

Налични са четири версии на Acronis True Image: Standard, Essential, Advanced и Premium. Лицензите за един компютър започват от $59,99 за Standard и $49,99 за Essential. Специалните стартови цени за лицензи за Advanced и Premium (започвайки съответно от $69,99 и $99,99) са налични до ноември 2020 г., като до тогава пълният MSPR ще влезе в сила (започвайки съответно от $89,99 и $124,99).

Коментар