Предстоят промени в интерфейса на Windows 10

Windows 10 скоро ще предложи променен потребителски интерфейс
(снимка: CC0 Public Domain)

Актуализация на Windows 10 под номер 20197 е достъпна от няколко дни за членовете на тестовата програма Windows Insider в канала за разработчици (Dev Channel). Тя съдържа препратки към предстоящи промени на ключови компоненти на операционната система.

За очакваните нововъведения съобщава тематичният уебсайт Windows Latest. По-конкретно, открити са референции на новия интерфейс WinUI за менюто Start и работния център (Action Center). Съдейки по файловете в Microsoft Program Database версия 20197, компанията вече провежда вътрешни тестове на новия дизайн за тези основни функции на операционната система.

WinUI е следващото поколение платформа за потребителски интерфейс на Windows, Windows 10, Windows 10X и сгъваемите устройства Surface Duo. Microsoft вече потвърди, че WinUI може да се използва за актуализиране на съществуващи Win32 приложения, както и за създаване на Win32 или UWP (Universal Windows Platform) приложения, използвайки новите принципи.

Макет с новия дизайн на менюто „Старт”, на който се виждат елементи със заоблени ъгли
(екранна снимка: Microsoft)

В момента Start менюто, Action Center и други елементи от Modern дизайна са написани в XAML и използват компонентите на Windows.UI.XAML. Новите препратки показват, че Microsoft може да разреши на менюто Start и Action Center да използват WinUI компоненти вместо Windows.UI.XAML.

В резултат на тези стъпки бъдещите версии на Windows може да имат повече прозорци и бутони със заоблени ъгли, повече елементи с новия дизайн Fluent, който замества Modern, както и няколко нови компонента на потребителския интерфейс.

Коментари по темата: „Предстоят промени в интерфейса на Windows 10”

добавете коментар...

  1. аха

    Не се спряха да откриват…

  2. Ui

    Откриха заоблените ъгли, след няколко години ще открият пак правите ъгли.

Коментар