Lenovo започна да инсталира Fedora на своите лаптопи

ThinkPad X1 Carbon Gen 8 е достъпен и с безплатна операционна система Fedora
(снимка: Lenovo)

Лаптопи с предварително инсталирана операционна система Fedora се появиха в предложенията на Lenovo. Безплатната ОС се доставя с един от скъпите модели ThinkPad.

Още през април тази година Lenovo обяви, че ще започне да инсталира предварително платформата с отворен код Fedora OS на своите компютри. Сега такива устройства са достъпни за поръчка, съобщи китайският източник IT Home.

В уеб конфигуратора на Lenovo присъства лаптоп ThinkPad X1 Carbon Gen 8 с предварително инсталирана операционна система Fedora, който се предлага на цена от 2000 долара (без отстъпка за промоционалния код).

Изданието уточнява, че Fedora Workstation се инсталира на лаптопи без никакъв допълнителен софтуер, така че потребителите ще трябва сами да си инсталират необходимите приложения или… да преминат към Windows 10, но за своя сметка.

По-рано стана ясно, че лидерът на РС пазара ще сертифицира напълно своите компютри за отворените платформи и дори ще си сътрудничи с разработчиците на Linux ядрото. Това означава, че в бъдеще РС-тата на Lenovo ще могат да работят върху всички съвременни Linux дистрибуции.

Коментари по темата: „Lenovo започна да инсталира Fedora на своите лаптопи”

добавете коментар...

  1. неизбежно е

    Рано или късно,някой ще се престраши и ще пусне ” общо платформена” ОС.

  2. spec

    До Игрите: То хубуу, ама тоа лаптоп не е правен специално да си джиткаш игрички. Предполагам, че не би дал $2000 само за да си пуснеш танкчета. 😉 А и можеш после да си инсталираш прозорчета, ако толкова си приритал – не е кой знае каква драма. 🙂

  3. Игрите

    То хубуу ама аз играя уорлд оф танкс и на тая федора няма как. Иначе става за баба ми да си гледа фесбука!;-)

  4. Saevar

    добри новини, подкрепям!

Коментар