Виваком оперира най-бързата мобилна мрежа в Европа

Мобилната мрежа на Виваком зае първо място в Speed Score класацията на Ookla за Европа
(графика: Виваком)

Мобилната мрежа на Виваком е най-бързата в Европа, съобщиха от телекома, позовавайки се на анализи на Ookla на инициирани от потребителите тестове, направени с популярния Speedtest.

Speed Score оценката (измерване на скоростта на изтегляне и качване на всеки доставчик за оценка на достигнатите скорости в мрежата) се базира на анализ за първата половина на 2020 г., като за периода са направени над 127 000 теста от над 44 000 уникални потребители в България.

Виваком оглавява европейската класация на мобилните мрежи със Speed Score оценка от 83,64. На второ място е T-Mobile Нидерландия със 78,07, а трети е Telenor Норвегия със 70,92, сочат данните на Ookla.

„Виваком получи заслужено признание за мобилната си мрежа и в европейски мащаб, чието изграждане и поддържане е плод на дългогодишните инвестиции, резултат от постоянните усилия на едни от най-добрите инженери и специалисти по телекомуникации”, каза главният технически директор на компанията Радослав Златков.

През 2019 година Виваком е инвестирал 205,3 млн. лева в технологичната си инфраструктура, уточниха от телекома, който вече е част от United Group, телекомуникационен и медиен оператор с операции в Югоизточна Европа.

Коментари по темата: „Виваком оперира най-бързата мобилна мрежа в Европа”

добавете коментар...

  1. Гоце

    Е това не го разбирам. Като гледам сравненията на скоростите в Open Signal, Виваком са с най-бавната мрежа в България, е как тогава е най-бързата в Европа? А номерата на продавачите са ясни, всички са един дол дренки, ако махнеш стикерите от витрините, няма да познаеш в магазина на кой оператор си влязъл. Ама това няма връзка със скоростите.

  2. БАЙ ИЕАН

    КАКЪВ БЪРЬЗ ИНТЕРНЕТ? В ГАБРОВО НЯМАЛИ ОПТИЧНИ ЛИНИИ, И МИ БЛОКИРА МОДЕМА. КОЛКО ПИТАНЕ, КОЛКО МЪКИ ОТ КОГАТО ПОД НОВИХ ДОГОВОРА СИ,. НЕ ЗНАМ, ЩЕ ТРЯБВА ДА ЧАКАМ ОЩЕ 15МЕСЕЦА.

  3. Коле

    Това са просто числа. Онзи с а едно нормално е да мериш такава скорост бате ако интернета ти е 100 200 мегабита Ако си на добър интернет може да измериш добри скорости Ако си на л**** билото на a1 или vivacom ще измериш л**** което е абсолютно нормално vivacom поддържат най-добрият интернет като цяло след това са а1

  4. Сиктир Сотиров

    Аз също получих при 10 теста много по-висок резултат от този обявен от Виваком.

    СЛЕДВА да се заведе съделно дело за измама и фалшиви фейк / fake news.

    Хора съберете се в подписка и петиция – не може така да търпим тази свинщина в държавата ни !!!

  5. Хахаха

    Току-що си тествах А1 и ми показа 94.65 в спийд теста. Не знам какви глупости пишат от Виваком, но тяхната мрежа не е най-бързата в Европа.

  6. Случаен

    Разстоянието между базовите станции няма общо с периметъра на обхват.

  7. Име

    лично аз съм доволен от вива сравнение с а1 където все проблеми, и лъжат здраво в а1, за сега вива удовлетворява интересите ми

  8. Anonymous

    Голямо лъскане, голямо чудо, голямо само-хвалене!

    До къде ли ще стигнат – вероятно след като не остане нещо още по овцете за стригане идва ред на поредната нова продажба и нов горд собственик.

  9. :o)

    Абе успокойте се, новия собственик “излъсква” марката.
    Като види какви договори са сключвани на какви пари за месец, ще му се приходи по голяма нужда. А като се опита да вдигне цените ще има масов отлив и ще го питам тогава
    за “стратегическата” му инвестиция. Тея си мислят че навсякъде така могат да стрижат овце.

  10. Но

    Разбира се! Услугата явно ви харесва. А спорадично целомесечна услуга е още една причина да продължите да я ползвате. Познавам хора, които бързат да сменят доставчици, които им предоставят стандартно целомесечни услуги. Трудно е да ги разбере човек…

  11. Да

    Срамота е. По пътищата през 15-20 км. антените, а в градовете на всеки ъгъл. Сигурно го правят, защото в градовете е по-лесно. Търсят на хляба мекото…

  12. Ти пък

    Недей се радва. Не ти трябва бърз интернет. На никого не трябва. Освен това има куп места с бавен интернет, които те чакат.

  13. Добри

    Не се лъжете. Може и да е бърз/и е/,но само ако го има. Ползвам “добрата “им услуга цифрова телевизия и понякога даже има месец/цял/когато гледам телевизия без проблеми

  14. Мхм

    Може да е бърза, ама в градовете, по пътищата няма никакъв обхват, антените ги сложили през 15-20км.

  15. Кахърчо

    Сега трябва ревем от радост. Разните стартъпери ще омайват инвеститори със супер бързият интернет. Пенсионерите ще се радват ще си дадат добавките от по 50 лева за тоя бързак интернет. Всичко е розово.

    Ромите и те ще са доволни от бързият интернет. Направо в космоса ще ни изстреля това постижение.

Коментар