Нов Xeon ще ускори драстично сървърите

Следващо поколение Xeon процесор на Intel обещава да увеличи значително производителността на сървърите. На основата на осемядрения Xeon MP "Nehalem EX" ще се проектират машини с до осем гнезда за процесори и с по-голям капацитет на паметта, спрямо предишното поколeние.
Новият Xeon ще излезе на пазара късно през втората половина на годината. Сървърите на негова база, очаквани в началото на 2010-а, ще дадат на корпоративните потребители предимства по отношение на производителността и надеждността.
Процесорът е проектиран върху микроархитектура Nehalem, използвана в наскоро пуснатия Xeon 5550 за двупроцесорни системи. Чипът ще наследи серията процесори 7400 с архитeктура Core.
Nehalem-EX осигурява до осем ядра на сокет, поддържа 16-поточни изчисления чрез технологията Hyper-Threading и включва 24MB кеш.
Данните между ядрото и интегрирания контролер на паметта се предават по канал с висока пропускателна способност, благодарение на архитектурата Quick-Path Interconnect (QPI). Според Intel, тя разширява деветкратно канала за паметта, в сравнение с процесорите от серията 7400. Капацитетът също ще бъде увеличен с поддръжка на 16 слота за памет.
Intel е добавил и някои нови характеристики в Nehalem EX, като например Machine Check Recovery. Тази технология е способна да открива и възстановява грешки в процесора, паметта и входно-изходната система, които досега причиняваха срив на системата.
Подобрената надеждност чрез Machine Check Recovery е от голямо значение във виртуализирани среди, където много виртуални сървъри се изпълняват на един физически сървър.
Новият процесор поддържа също функцията "live migration" за виртуализирани сървъри чрез технологията Intel VT FlexMigration Assist, която ще може да работи със софтуера на VMware и други разработчици.
В брифинг за журналисти представителите на Intel са подчертали, че вече няма такова нещо като x86 архитектура. Наборът от инструкции продължава да се променя, като е запазена висока степен на съвместимост.
Към края на лятото половината от всички продажби на Intel за двупроцесорни сървъри ще бъдат чипове от серията Xeon 5500. Компанията ще продължи да налага Xeon в сървърите от висок клас, без да застъпва с тях платформата Itanium.

Коментар