Зомбита са най-честите заплахи за Windows PC

Зловредeн софтуер от типа зомби най-често е атакувал персоналните компютри с Windows през първата половина на годината. Това съобщава Microsoft в своя нов доклад за сигурност.
Зомбитата са програми, които, веднъж проникнали в РС-то, позволяват на хакерите да го управляват дистанционно и превръщат компютъра в разпространител на заразата.
Над 43 хиляди нови варианта на този хитър софтуер са установени през първата половина на 2006-та. Така зомбитата стават най-активната категория зловреден код за Windows PC, според доклада Security Intelligence Report, публикуван в понеделник от Microsoft.
Хакерите са движени от финансови мотиви в усилията си да разработват нови зловредни кодове от типа зомби, твърди докладът. Те пробват нови уеб-базирани техники, за да направят невидими за защитните средства своите зловредни творения и мрежи за разпространение на заразата.
Половината от общо 4 милиона инфектирани PC през първите шест месеца на годината са били жертви на зомбита. Данните са събрани от софтуера “Windows Malicious Software Removal Tool”, който е безплатен и се активира при инсталиране на ъпдейтите за сигурност на Microsoft.
Въпреки големия мащаб на зомби инфекциите, данните сочат намаление на заразата спрямо втората половина на миналата година. Тогава Microsoft установи, че 68% от инфектираните РС са съдържали скрит троянец.
Microsoft пусна инструмента “Windows Malicious Software Removal Tool” през януари миналата година. Актуализиран вариант на програмата се разпространява всеки месец с ъпдейтите за сигурност на Microsoft. Целта на това средство е да открива и премахва зловредния софтуер от РС-то.

Коментар