Булбанк въведе система за по-сигурни е-плащания

Булбанк стана първата банка у нас със сертификат Verified by Visa („Проверено от Visa”) и вече предлага услугата на своите търговци, съобщи Visa International.
„Проверено от Visa” се базира на софтуер 3D Secure – международна технология за сигурни плащания в Интернет, която се използва от всички най-големи асоциации за разплащания. Тя дава на картодържателите на Visa по-голям контрол при използване на картите им в Интернет, намалява възможностите за неоторизирано използване и увеличава сигурността на потребителите при онлайн пазаруване.
Системата Verified by Visa изисква от картодържателя парола при осъществяване на всяко плащане и това представлява доказателство, че притежателят е реален.С тази система търговецът знае, че потребителят е легален картодържател на Visa, защото както картодържателят, така и банката-издател потвърждават онлайн плащането.
„Плащанията в Интернет все още представляват една минимална част от картовите разплащания в България в сравнение с други европейски страни, но те започват да се развиват с все по-бързи темпове”, каза Каталин Крецу, вицепрезидент за Румъния и България на Visa International CEMEA. „Вярваме, че „Verified by Visa ще повиши безопасността на електронните транзакции и допълнително ще увеличи стойността и броя на интернет транзакциите в страната, като помага за разрастването на целия пазар.”
Според последни данни, 29% от населението на България ползва Интернет. Въпреки че плащанията онлайн са все още слабо развити, резултатите на Visa показват значително увеличение на електронните транзакции у нас.
Към края на юни 2006 г., общата стойност на плащанията на електронните транзакции към търговци достига 5.8 милиона долара за годината, което представлява увеличение от 160% в сравнение с предходната година. Броят на транзакциите в интернет също е нараснал значително – с 306%, достигайки 101 010 транзакции.
С представянето на Verified by Visa, тенденциите за увеличение на електронната търговия в България ще продължават, смятат специалистите. В света има повече от 100 000 търговци (от които 2 300 в CEMEA), които използват услугата Verified by Visa. В момента около 10 000 институции са сертифицирани за услугата, 395 милиона картодържатели са предварително регистрирани за нея и хиляди картодържатели я използват активно.

Коментар