Телевизори и компютри вредят на училищните резултати

Забавлението с компютри може да доведе до изоставане в обучението на малките ученици
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако по-рано след училище децата често оставаха на улицата, сега те обикновено са пред телевизора и компютъра. Този вид забавление може да повлияе на резултатите в началното училище, показва ново изследване.

Детският изследователски институт на Мърдок (MCRI) установи, че продължителното гледане на телевизия от децата на възраст между 8 и 9 години засяга уменията им за четене. Според експертите, това може да доведе до условно изоставане в обучението от четири месеца, когато децата станат на 10-11 години.

Авторът на изследването д-р Лиза Мънди казва, че сега се обръща много внимание на въздействието на електронните медии върху физическото и психическото здраве, а новите изследвания показват силна връзка между времето, прекарано с телевизия и компютри, и училищните постижения.

В проучването са участвали 1239 деца. Напредъкът на учениците е записван два пъти: първо в трети клас, а след това в пети. Наблюденията показват, че учениците от трети клас, които са гледали телевизия повече от два часа на ден или са използвали компютър повече от един час на ден, се справят по-слабо по четене и смятане в пети клас, в сравнение с връстниците си, които са прекарвали по-малко време пред екраните.

Гледането на телевизия се оказва най-популярното занимание в свободното време на децата. За съжаление, според Д-р Мънди, това силно влияе на представянето им в началното училище, тъй като този вид дейност намалява физическата активност, продължителността и качеството на съня, времето за домашна работа, а също така може потенциално да намали концентрацията.

„Средата на началното училище е времето, когато започват да се появяват първите трудности с обучението. Тези години са и времето, когато децата започват да гледат телевизия и да използват компютъра по-често”, отбелязва д-р Мънди.

Проф. Джордж Патън от MCRI казва, че констатациите от изследването могат да изиграят голяма роля при възпитанието на децата от родителите, учителите, както и в работата на лекарите.

Коментари по темата: „Телевизори и компютри вредят на училищните резултати”

добавете коментар...

  1. :o)

    Малее тия откриха топлата вода

  2. Anonymous

    По добре квантов пясъчник.

  3. Anonymous

    Учене само през кванотви тетрадки.

Коментар