Създават евтин квантов интернет за 8 потребители

Достъпен квантов интернет по съществуващата оптична мрежа е реална възможност
(снимка: CC0 Public Domain)

Международен екип от изследователи направи решителна стъпка към създаване на достъпен квантов интернет. За разлика от обичайната „глобална мрежа”, квантовата технология е абсолютно сигурна и защитена от кибератаки.

Съвременният интернет използва сложни алгоритми за защита на информацията, но почти всеки от тях може да бъде заобиколен. Хакерите по целия свят намират вратички в кода и могат да получат достъп до чувствителни данни и финансови активи.

Загубите в резултат на киберизмами възлизат на милиарди долари годишно и се очаква да нарастват, поради което изследователите по целия свят се фокусират върху разработване на по-сигурни комуникационни системи.

Една от най-надеждните алтернативи на познатата ни уеб мрежа е квантовият интернет. Тази технология използва квантово разпределение на ключове въз основа на „заплитане на фотони” за предаване на информация.

Използването на такова разпределение на ключове улеснява откриването на намеса от трета страна в предаването на информация между двама потребители: ако се опитате да прочетете или промените предадените данни, системата променя състоянието си и става невъзможно да ги прочетете правилно.

Днес вече има няколко експериментални квантови интернет системи, но всички те струват милиони или дори милиарди долари. Но ето, че физици от университета в Бристол успяха да свържат осем потребители, използвайки квантова мрежа само за 400 000 долара.

За целта изследователите са използвали общо осем приемника – по един за всеки потребител, става ясно от публикация в Science Advances. Досега се считаше, че квантовият интернет изисква 56 устройства за същия брой потребители.

За да демонстрират как работи новият квантов интернет, изследователите поставят приемници на различни места в Бристол и ги свързват помежду им с помощта на оптика. Учените са тествали способността за предаване на съобщения, използвайки квантова комуникация по съществуващата оптична мрежа в града.

Оказа се, че мрежата поддържа добре технологията на квантово разпределение на ключове и позволява сигурно прехвърляне на информация между потребителите.

Коментари по темата: „Създават евтин квантов интернет за 8 потребители”

добавете коментар...

 1. ха

  Наистина комбинацията “квантово разпределение на ключове” не е много подходящо да се ползва, защото за редовия читател изобщо не е ясно какво значи това. А освен това очевидно статията няма някакво научно представяне, а е от научно-популярен вид.

 2. Anonymous

  предаване на инфо :

  квантово разпределение на ключове чрез заплитане на фотони

 3. Anonymous

  8 потребители, използвайки квантова мрежа само за 400 000 $

Коментар