Fairphone елиминира цикъла „купи-използвай-изхвърли”

Fairphone има модулен дизайн с компоненти, които потребителят може да подменя
(снимка: Fairphone)

Етичен смартфон Fairphone 3+, разработен от едноименната компания, предлага подобрения на софтуера и камерата на своя предшественик заедно със значително увеличение на употребата на рециклирана пластмаса.

Както и при другите си устройства, Fairphone използва модулен дизайн с компоненти, които потребителят може да подменя. Така счупени или остарели компоненти могат да се подменят, без да е необходимо да се купува изцяло нов телефон, съобщи GreenTech.bg.

Fairphone 3+ работи под управление на Android 10, има осемядрен процесор Qualcomm Snapdragon 632 и вътрешен сторидж 64GB, който може да се разшири с карта-памет. Дисплеят е 5,65-инчов FHD+, с 48MP задна и 16MP предна камера.

Новото устройство ще е достъпно за поръчка от 14 септември. За тези, които надграждат от Fairphone 3, офертата е да си купят нов модул за предната и за задната камера. Старите, които бъдат демонтирани, могат да се върнат на компанията за рециклиране.

Според главния изпълнителен директор на Fairphone Ева Гууенс, новата версия на телефона съдържа 40% рециклирана пластмаса – такава, която вече е била употребявана, в сравнение с 9% в предишната версия на телефона.

Fairphone 3+ има 5,65-инчов FHD+ екран, с 48MP задна и 16MP предна камера
(снимка: Fairphone)

Гууенс също така изтъква възможността за добавяне на подобрената камера към предишния модел. Актуализациите в този хардуер са ключова причина потребителите да надстройват своите телефони, смята тя.

Fairphone 3+ е следващата ни стъпка в справянето с постоянния цикъл „купи-използвай-изхвърли” при устройствата”, обясни Гууенс. „Показваме на потребителите и индустрията, че не е нужно да купувате нов телефон, за да получите ъпгрейд, или да изхвърлите телефона, защото една част се е развалила”.

Също така Fairphone показва на производителите на телефони различен подход към дизайна: „Не е необходимо да създавате нов модел, когато можете да вградите нови, подобрени модули”, казват от компанията.

Коментари по темата: „Fairphone елиминира цикъла „купи-използвай-изхвърли””

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Да, гигантите изобщо нямат интерес от такъв сценарии. Но, ако проекто потръгне вероятно страни като Европа, Индия и т.н. ще натиснат това да е добър вариант и гигантите да не го спъват.

  2. стораро

    имаше такава идея, фаирфон я направи по-различен нестандартен начин за промъкване, понеже гигантите нямат полза от 1 вечен МОДУЛЕН телефон, а от нов на всеки 6месеца/година/две…
    дано успеят до край!

  3. Димитър Иванов

    Дано това нещо се развие и хората го харесат.

Коментар