Не достигат кадри за една трета от компаниите

Една трета от работодателите в света се оплакват от недостиг на работна сила, сочи проучване на Manpower. Въпреки кризата, компаниите изпитват затруднения при намиране на квалифицирани работници за свободните си позиции.

Най-голям е недостигът на кадри в Тайван и Румъния, където 62% от компаниите се сблъскват с проблема. На другия полюс в изследването са Ирландия (5%), Испания (8%) и Великобритания (11%). Проучването на Manpower е обхванало 39 хиляди компании в 33 държави по света.

В десетката на най-търсените кадри попадат търговците, инженерите и техническите работници, както и мениджъри от ранг изпълнителен директор. Оказва се също така, че много компании не могат да намерят опитни “черноработници”, секретарки и шофьори.

Същевременно, в почти всички страни по света се наблюдават съкращения и ръст на безработицата. Към края на април броят на безработните в еврозоната надвиши 20 милиона, а през март в САЩ беше достигнаг максисумът за последните 25 години. Прогнозите сочат, че 23 милиона души в Азия ще загубят работата си в резултат на кризата.

Коментар