Нужен е баланс на правата в медиите и уеб

Човекът трябва да е във фокуса на медиите и масовите комуникационни услуги. Около това мнение се обединиха участниците в първата конференция на европейските министри по въпросите на политиката в областта на медиите и новите комуникационни услуги, състояла се в Рейкявик, Исландия.
Потребителите на услуги трябва да имат възможност да търсят, създават и разпространяват информация, без да изпитват страх от незачитане на тяхното човешко достойнство, на правото на личен живот и кореспонденция, посочи от българска страна Пламен Вачков, председател на ДАИТС.
Що се отнася до отговорността в Мрежата, участниците в срещата са на мнение, че регулаторните режими трябва да бъдат ефективни, прозрачни, независими и отговорни за спазване на човешките права.
Особено важно, според тях, е да има баланс между различните права, като освен осигуряване на защитата на правото на изразяване и информация, да се гарантират и правата на другите.
На срещата е било изразено мнение, че бързото развитие на интернет поставя под въпрос легитимността на държавите, но никой не може да смята, че ще контролира мрежата.
Министерската конференция завърши с приемане на пакет от документи, свързани с новото понятие за медиите, управлението на интернет ресурсите и влиянието на антитерористичното законодателство върху свободата на изразяване и медиите.

Коментар