Предаден и от своите? Трудни времена за Huawei

Huawei може да остане и без китайски доставки на чипове, според източници от индустрията
(снимка: Huawei)

Облаците над Huawei се сгъстяват, ако се съди по последните информации, идващи от полупроводниковата индустрия. Китайският гигант може да се окаже предаден и от своите – местните чипмейкъри са спрели доставките на компоненти за Huawei, поради страх от американски санкции, твърди публикация на Gizmochina.

След като тайванският чипмейкър TSMC прекъсна доставките за Huawei поради нови санкции, наложени от САЩ, Huawei заложи на различни китайски производители и дори стартира няколко съвместни проекта с тях. Оказва се обаче, че компанията е предадена и от своите – производителите на чипове от Китай са спрели доставките на компоненти за Huawei.

Неотдавнашните санкции на САЩ засилиха наложените по-рано ограничения, тъй като Huawei и нейните доставчици вече трябва да получат специален лиценз, ако искат да използват американски компоненти или технологии за производство на необходимите компоненти. На 15 септември новите санкции влязоха в сила.

Според репортаж на DigiTimes, до средата на септември Huawei активно се е запасявала с чипове, но сега всички допълнителни доставки са прекратени. Проблемите на компанията се задълбочават от факта, че китайските чипмейкъри внезапно са спрели доставките за Huawei без да правят никакви изявления.

Освен това са замразени всички проекти, по които китайските компании са работили заедно с Huawei. Според DigiTimes, поведението на китайските доставчици е предизвикано от страх от евентуален гняв на САЩ.

Източници от бранша, запознати със ситуацията, казват, че местните производители на чипове са спрели доставките за Huawei, тъй като САЩ могат да ги притиснат за нарушаване на търговските ограничения. Ако това е вярно, тогава наистина настъпват мрачни времена за Huawei, които могат сериозно да разклатят позициите на компанията, когато натрупаният запас от компоненти бъде изчерпан.

Коментари по темата: „Предаден и от своите? Трудни времена за Huawei”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Предния е изтрещял тапир. Зарий си главата в пясъка и не се интересувай от нищо.

    Когато става въпрос за бизнес и пари няма нищо друго освен интереси и печалби както и в политиката. Никой бизнесмен няма да се жертва печалбите заради приятелство, дружба и подкрепа. Разбираемо е отдръпването на бизнес партньорите.

  2. ИМЕ *

    Всеки ден статия, как Huawei всеки момент ще спре производство.

    После се чудите защо китайците печелят все повече привърженици…

  3. Гьоринг

    Гадни Хамериканци!

  4. Не на монополите

    Че те и в Сащ са комунисти (двупартийни), само дето американците не го знаят.

  5. до анонимната подлога

    Кви демокрации, кви комунисти, кви пет лева! На туй му се викало ПАЗАРНА икономика. Хамериканска. Най-добрата измислена до сега. Един печели – останалите губят, найс а?
    Бегом към щатската територия да си топнеш човката в боба и да мирясаш!

  6. банджа

    Е къде отиде патриотизма?

  7. Уф

    Те пък американците много демократично го дават

  8. Anonymous

    Китай са комунисти бе тъпотото. Какви демокрации са те подгонили. Омеша опорните точки.

  9. Anonymous

    Комунистическа подлого млък.

  10. Прогрес, а?!

    “Демокрация”…

Коментар