Ще стане ли кабелът основа за европейското възстановяване?

Голяма част от инвестициите на операторите в Европа са фокусирани върху кабелните връзки
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейските икономики са жертва на нов финансов спад в резултат на пандемията Covid-19 (коронавирус). Но това са добри времена за света на телекомуникациите – сега ние разчитаме на свързаността, за да работим и учим. Разчитаме на комуникациите както никога досега, което е видно по повишеното потребление на данни.

Очаква се телекомуникациите да изиграят ключова роля за икономическото възстановяване. Водещи секторни организации подчертават, че браншът е готов да работи с институциите на Европейския съюз (ЕС), националните правителства и широката общественост, за да „изведе континента от рецесия”.

Голяма част от инвестициите на операторите в Европа през последното десетилетие бяха фокусирани върху въвеждането на кабелни връзки, тъй като увеличеното търсене на услуги за данни оказва натиск върху онаследените мрежи. Капиталовите разходи на операторите обаче продължават да набъбват заради високата цена на новите технологии като 5G. Същевременно те се сблъскват с нарастващата конкуренция на различни нови участници на пазара.

Много правителства признаха значението на кабелната инфраструктура и на регулациите. Но операторите също така трябва да бъдат отворени за преосмисляне на инвестиционните модели и да предприемат нови партньорства, консолидации или продажби, за да дадат възможност за доизграждане на кабелните инфраструктури.

Регулацията

Правителствата и регулаторите в Европа до голяма степен осъзнават важността на свързаността и навреме я превърнаха в ключова част от стратегиите за управление и възстановяване. Много правителства си поставят амбициозни цели за широколентово покритие на страните си.

Но поставените цели за постиганена определено ниво на покритие се нуждаят от ясна и ефективна регулаторна среда в допълнение към финансовата подкрепа. Фиксираната оптична свързаност предлага страхотна мрежова производителност и устойчивост, но е скъпа и донякъде „негъвкава”. Операторите трябва да обмислят редица опции за свързване на своите потребители, включително оптика, хибридни конфигурации с фиксиран и безжичен достъп, както и мобилни 4G и 5G мрежи.

Правителствата трябва да осъзнаят ползите от инвестиции в кабелната инфраструктура. Необходимо е да разработят планове за икономически стимули за въвеждане на високоскоростни кабелни мрежи.

Кабелът в основата на свързаността

Непрекъснатият растеж на фиксираната и мобилната свързаност разчита на възможности за междинна свързаност, които следва да са в крак с търсенето на данни. Междинната свързаност е не само ключът към фиксираните технологии като FTTH – тя свързва мобилните базови станции с останалата част от мрежата на оператора и след това към интернет. Важна е, защото има пряко въздействие върху производителността на мрежата и потребителското преживяване, като скорост на изтегляне и латентност. Свръхбързата RAN връзка от мобилната базова станция към потребителя (или обратно) би била безполезна, ако междинното ниво за пренос не може да се справи със скоростта.

Оптичните опорни мрежи стават все по-важни, тъй като 5G връзките се увеличават и мрежите се разрастват, отбелязва Mobile World Live. Операторите гледат към корпоративния сектор, тъй като става ясно, че потребителският сектор няма да може да финансира сам скъпите 5G внедрявания.

Самостоятелните мрежи обещават постоянно високи скорости и ултра-ниска латентност. Но те разчитат на солидна, непрекъсната свързаност на незаети мрежи. И цялата гама от 5G технологии, които в момента се рекламират с цел подобряване на свързаността и производителността на мрежата, като например отворената RAN, секторизирането на мрежите, динамично споделяне на спектъра и виртуализацията, няма да са възможни без опорната мрежа. Сега са необходими нови модели за финансиране, за да се улесни разширяването на кабелните структури.

Консолидация и продажби

Няма съмнение, че операторите трябва да инвестират в кабелна инфраструктура, но това не означава непременно скъпо разгръщане на мрежи. В Европа има тенденция да се оформи вълна от консолидации на мобилни и фиксирани мрежи.

Друга важна тенденция е диверсифицирането на инфраструктурите. Много европейски оператори отделят своите мрежови и кабелни операции в отделни бизнеси. Тези структури подобряват финансовата ефективност, тъй като операторите могат да използват активите за собствените си дейности, като същевременно ги продават на други.

Пъргавина за стимулиране на икономическото възстановяване

Необходимостта от кабелни инфраструктури и свързаността е безспорна и появата на 5G направи това още по-важно в света на Covid-19. Но сътресенията в сектора продължават – от нови участници, търсещи достъп на едро до мобилните и фиксирани интернет доставчици, евтини доставчици или мощни външни влияния като тези на Google и Amazon.

Операторите трябва да бъдат силно приспособими и да останат отворени за широк спектър от възможности за разширяване на кабелните си мрежи. Правителствата, регулаторите и инвеститорите също трябва да изиграят ролята си, за да дадат възможност на тази гъвкавост, за да се възползват операторите максимално от възможностите за разширяване и да подпомогнат икономическото възстановяване.

Коментар