Пандемията сви търсенето на скъпи смартфони

Хората сега са по-малко склонни да купуват скъпи мобилни устройства
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на смартфони се адаптира към пандемията: хората губят интерес към скъпите устройства, сочи нов доклад на анализаторската компания IDC. Глобалният пазар претърпява трансформация, поради коронавируса и нестабилната икономическа среда.

Потребителите сега са по-малко склонни да купуват скъпи мобилни устройства. През второто тримесечие на годината смартфоните на цени от 100 до 400 долара заемат 60% от общите продажби. До края на годината се очаква делът им да нарасне до 63%.

Наблюдава се също увеличено търсене на смартфони в ценовия диапазон 400-600 долара: делът на тези устройства от общите доставки достигна 11,6% през тримесечието, което е ръст от почти 4% на годишна база. Този сегмент е доминиран от смартфони Samsung, Huawei, Xiaomi, Oppo и Vivo.

IDC прогнозира, че общата стойност на смартфоните, продадени в световен мащаб през тази година, ще достигне 422,4 млрд. долара. За сравнение, миналата година пазарът на смартфони възлизаше на 458,5 млрд. долара. Очакваният спад  в парично изражение е 7,9%.

В близко бъдеще най-популярни ще бъдат смартфоните с цени от 100 до 400 долара. В дългосрочен план обаче се очаква най-голям растеж при устройствата в ценовия диапазон от 400 до 600 долара, продажбите на които ще бъдат стимулирани от развитието на 5G сегмента.

Коментар