ЕС узаконява работата с криптоактиви до 2024 г.

Финансите на Европа ще поемат курс към операции с криптоактиви
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският съюз възнамерява да въведе в следващите четири години нови правила, които ще ускорят трансграничните плащания и ще намалят разходите за тях чрез използване на блокчейн и криптоактиви от рода на криптовалути, подкрепени от традиционни активи. Това се обсъжда в два нови документа на ЕС, съобщи Ройтерс.

Очаква се Европейската комисия да изложи своята стратегия за насърчаване на по-широкото използване на цифровите финанси. Сега 78% от сетълментите в еврозоната се извършват под формата на плащания в брой. Комисията се интересува също от бърз преход към мигновени плащания, тъй като блокирането, свързано с пандемията, показва нарастващата роля на безкасовите плащания.

В документите се посочва, че системите за мигновени плащания трябва да станат „новата норма” до края на 2021 г. Те са подходящи за много цели, точно както традиционните разплащания с карти – по-специално за физически и онлайн покупки, които в момента са доминирани от картови схеми. Комисията ще направи оценка на въздействието на таксите, начислявани на потребителите за мигновени плащания, и може да изиска те да не надвишават таксите за картови плащания.

От документите също така става ясно, че изпълнителната власт на ЕС ще представи законопроект, който изяснява как се прилагат съществуващите правила за работа с криптоактиви и ще установи нови правила за запълване на пропуските в съществуващите.

Освен това Брюксел иска да опрости обмена на данни във финансовия сектор, за да стимулира конкуренцията и да разшири обхвата на услугите.

Коментари по темата: „ЕС узаконява работата с криптоактиви до 2024 г.”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    А дали не е с хакерска намеса ?

Коментар