Задава се 10-кратен скок в IoT услугите на база AI

Интелигентното производство ще стимулира развитието на IoT пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на IoT за услуги на база изкуствен интелект (ИИ) и машинно самообучение (МО) ще достигне обем от 1,09 млрд. долара през 2020 г. и ще нарасне до около 10 пъти по-голям размер, тоест до 10,6 млрд. долара, към 2026 г., според пазарната консултантска фирма ABI Research.

Масивният растеж на така наречените „усъвършенствани анализи” в рамките на пазара на IoT технологии ще се дължи до голяма степен на индустриалния сектор. В момента той мигрира своите програми за изкуствен интелект и МО към мрежови архитектури, базирани на „ръба” (edge), според доклада на компанията.

Появата на готови и лесни за внедряване решения за изкуствен разум и машинно самообучение също помага, най-вече защото подобни технологии се предлагат подобно на „приставки” за приложения в облачните IoT платформи.

„Пазарът на усъвършенствани анализи чрез IoT технологии на „ръба” представлява по същество функционализирани продукти и услуги на база ИИ и МО”, обяснява Катерина Дуброва, изследовател-анализатор в ABI Research. „Те са насочени към оперативните екипи, за да им помогнат да извличат и разбират изводите от събраните данни”.

По нейните думи, рамките за изкуствен разум и машинно самообучение позволяват и усъвършенствани анализи в облака, където алгоритмичните модели се внедряват при предварително обработени и организирани набори от данни.

ИИ/МО „на ръба” са по-разпространени в производствените и индустриалните сегменти, където има непосредствена необходимост от оценка, трансформация и увеличаване на данните, тъй като те се генерират чрез функции за бързо разпознаване на шаблони, етикетиране и оптимизиране на протоколите.

Платформи като Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google, SAS и C3.ai доминират с цялостни IoT портфейли и комбинирани набори от инструменти за ИИ/МО. В същото време трябва да се има предвид, че платформи като Seeq, DataRobot, Noodle.ai и Dataiku ще позволят „по-голяма демократизация на IoT ML технологиите, с по-мощни ИИ машини и решения с малко или дори никакъв код”.

Докладът говори още за предстоящо „стабилно и интензивно” развитие на доставчици на софтуер и „платформа като услуга” от типа на Crosser, Swim.ai и FogHorn.

„Докато доставчиците имат ясни позиции по отношение на избора на внедряване, „ръбът” и „облакът” се сливат в една особена парадигма, условно наречена „облака-ръб”, казва Дуброва. „Нарастващата стойност на крайните ИИ/МО решения в интернет на нещата разкрива пропуск в достъпността на тези решения”.

„Мащабируемостта и превръщането в готов продукт на крайните решения са из основи зависими от доставчиците на облачни системи, които разширяват портфолиото си в посока към „ръба”. Пазарът на IoT технологии за „ръба” ще се изстреля нагоре в рамките на няколко години и ще стане неразделна част от IoT екосистемата”.

Все по-голямата достъпност на готови ИИ/МО решения ще намали нуждата от професионални аналитични услуги, казват още анализаторите от ABI. „За щастие интернет на нещата е нарастващ пазар, така че ангажиментите за персонализиран анализ все още пак ще се радват на търсене”.

Истинският плюс, според анализаторите, е, че все повече хора могат да прилагат усъвършенствани анализи за своите IoT данни, разширявайки полезността му в по-широк кръг в рамките на предприятието.

Коментари по темата: „Задава се 10-кратен скок в IoT услугите на база AI”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Екологията, енергетиката, достъпа до храна и чиста питейна вода, достоен живот над линията на бедност и мизерия, здравето => ТОВА СА ВАЖНИТЕ неща отколкото тоновете от електронен токсичен боклук с който ни затрупват пробутват и налагат всячески.

Коментар