Китай планира да сведе до нула CO2 емисиите към 2060 г.

Китай е отговорен за около 28% от глобалния въглероден отпечатък
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато Доналд Тръмп е на път да извади САЩ от Парижкото споразумение за климата, президентът на Китай Си Дзинпин обяви промяна в екологичната политика за енергетиката и индустрията, включително график за свеждане до нула на CO2 емисиите.

Онзи ден във видеообръщение към ООН лидерът на Китай заяви, че страната започва да променя политиката и правилата си по отношение на емисиите на парникови газове. Тези промени не могат да се извършат за една нощ и ще изискват години усилия, коментира Electrek.

Китай ще достигне пика на емисиите на CO2 едва през 2030 г., но след това ще започне да ги намалява, като планът е да ги сведе до нула към 2060 г. Това е много дълъг период, но всяка цел очевидно е по-добра от движението в неизвестна посока.

Днес Китай се счита за най-големият емитер на въглероден диоксид в света. Азиатската страна добавя около 28% CO2 към глобалния въглероден отпечатък. На второ място са САЩ.

Но Съединените щати се оказаха в ситуация, в която Китай изглежда като решителен и следователно по-прогресивен член на глобалната общност. Освен това Тръмп обещава изцяло да се оттегли от Парижкото споразумение и да не се придържа към неговите норми, целящи да спрат по всякакъв възможен начин средногодишното повишаване на температурата на планетата.

Страни като Ангола, Еритрея, Иран, Ирак, Либия, Южен Судан, Турция и Йемен също отказаха да ратифицират Парижкото споразумение (въпреки че го подписаха). Ако САЩ, както обещава Доналд Тръмп, се оттеглят от споразумението на 4 ноември, те ще бъдат наравно с горепосочените осем държави.

Коментар